szerző:
Eduline

„Nem működik a Wikipedia, hogy fogom így megírni a házi feladatomat?

„Nem működik a Wikipedia, hogy fogom így megírni a házi feladatomat?” – diákok és hallgatók százai kértek segítséget szerdán a közösségi oldalakon. A Wikipedia tulajdonosai ugyanis az új amerikai internettörvények ellen tiltakozva 24 órára elsötétítették az oldalt – adta hírül a Huffington Post.

„Wikipedia, nyílj meg újra, szükségem van rád a dolgozatomhoz” – írta egy diák a Twitteren. „Ha a Wikipedia elsötétül, én is vele együtt. A legnehezebb feladatoknál is kihúzott a pácból” – panaszkodott egy másik.

Pedig Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója előre figyelmeztette a diákokat: egy nappal az elsötétítés előtt a Twitteren azt tanácsolta, haladjanak az iskolai feladatokkal, mert másnap nem lesz alkalmuk használni az enciklopédiát.

A könyvtáraknak viszont kapóra jött az akció: az Arlington Public Library és a Colorado Bayfield Library például egész nap Twitter-üzenetekkel bombázta a hallgatókat: arra figyelmzették a diákokat, hogy itt az ideje visszatérni a hagyományos könyvtári szolgáltatásokhoz.

„Több mint egy évtizeden át sokmillió órás munkával építettük fel az emberiség történetének legnagyobb enciklopédiáját. Az amerikai kongresszus most egy olyan törvényt készít elő, amely sebet ejthet a szabad és nyílt interneten. Hogy felhívjuk erre a figyelmet, a következő 24 órára elsötétítjük a Wikipedia oldalait” – ez az üzenet állt a Wikipedia összes szócikkének a helyén. A nap a Blackout Day nevet kapta, a Wikipedia akciójához számos oldal csatlakozott.

A kifogásolt SOPA és a PIPA (Stop Online Piracy Act és Protect Intellectual Property Act) nevű törvények az internetes kalózkodás visszaszorítását célozzák, de a tervezetek sokak szerint az online cenzúra jogát adná a szövetségi kormány kezébe. A Wikipedia átalakítja a diákok felfogását a szerzői alkotótevékenységről? Összefoglalónkat itt olvashatod.

Győztek

Szerdán visszakozott az internetes kalózkodás elleni amerikai törvénytervezetek három republikánus társbeterjesztője. Marc Rubio szenátor a PIPA, Lee Terry és Ben Quayle képviselő pedig a SOPA beterjesztőinek listájáról vetette le a nevét. Rubio a Facebookon közzétett közleményében kifogásolta, hogy szabályozás túlságosan nagy beleszólást engedélyezne a szövetségi kormánynak az internet ügyeibe, a szolgáltatók "jogos" aggályaira hivatkozva felszólította Harry Reidet, a szenátusi demokrata többség vezetőjét, hogy vegye le a napirendről az ügyben a jövő keddre kitűzött próbaszavazást. Hat republikánus szenátor már korábban ugyanezt sürgette Reidtől.