Februártól nem ehetnek a diákok többek között diós tésztát, mogyorókrémes kenyeret, müzliszeletet vagy szezámmagos paníros rántott húst a menzán.
Az Eduline-on is beszámoltunk arról, hogy 2025. február 1-től kitiltják a közétkeztetésből a földimogyorót, dióféléket és a szezámmagot.
Zentai Andrea, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) táplálkozástudományi főosztályának vezetője azt mondta az InfoRádiónak, hogy ezek az alapanyagok az anafilaxiás allergia fellépésének kiindulópontjai lehetnek, ezért kerülnek tiltólistára.
Az NNGYK a módosításról az illetésekes szervezetekkel és az iskolákkal is egyeztetett, és közösen arra a következtetésre jutottak, hogy biztonságosabb, ha a közétkeztetés keretében a gyerekek nem ehetnek diós, földimogyorós vagy szezámmagos ételeket.
Zentai kitért arra is, hogy módosítás nemcsak az iskolai menzákat érinti, hanem minden közétkeztetőt.
A becslések szerint Magyarországon körülbelül 40 ezer ételallergiás gyerek él; közülük 20 ezernél anafilaxiás sokkot is okozhat, ha olyan ételt fogyasztanak, ami tartalmazza az allergént. A többségük a földimogyorúra allergiás, náluk már az is súlyos reakciót okozhat, ha csak érintkeznek az allergénnel.