Egyre kevesebben fizetnek be az iskolai menzára, sok helyen már a felsősök sem az iskolában ebédelnek.
Bár 2014-ben reformokat vezettek be a közétkeztetésben, a minőség nem javult – írja a Magyar Nemzet.
„Bár az állam jelentős költségvetési forrást biztosít a közétkeztetésre, ennek ellenére a minőség folyamatosan romlik. Ahová csak a jogszabály megengedi, betolakszik az ócska, harmadosztályú helyettesítő élelmiszer. Így kerül a gyerekek tányérjára sajtszerű, tejfölszerű vagy virsliszerű termék a jó minőségű alapanyagok helyett”
– mondta a lapnak Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésszervezők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnöke. A városokban és a gazdagabb településeken már a harmadikosok közül is sokan elfordulnak a menzától, a nagyobbak közül pedig csak kevesen ebédelnek az iskolában.
Az időhiány is problémát jelent. Van olyan iskola, ahol csak 10-15 perc jut arra, hogy a diákok megebédeljenek, ezért a levest sokszor már ki sem kérik a diákok, mert úgysiincs idő megenni.
A lemorzsolódásért a kínálat, a választás lehetőségének a hiánya is felelős lehet, ráadásul egyre nagyobb igény van a diétás étkeztetésre is. A KÖZSZÖV szerint azokban az országokban, ahol próbaképpen bevezették a svédasztalos ebédet, kevesebb lett a hulladék, és többen kértek ebédet. A fejlesztéseket persze finanszírozási gondok hátráltatják, és a munkaerőhiány is nagy problémát jelent.