szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A napokban mindenki megkapja - vagy már meg is kapta - a központi felvételi eredményeit, aki január 23-án vagy január 28-án (az első pótnapon) írta a vizsgákat. Az iskolák is sorra teszik közzé az átlagokat. Most ismét ezeknek néztünk utána.

Korábban már összeszedtünk néhány iskolát, ahol közzétették az idei középiskolai felvételik eredményeit, de azóta újabb intézményekkel bővült a lista.

A Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnáziumban 132 hatodikos és 51 nyolcadikos írt középiskolai felvételit. A hatodikosok magyarból átlagosan 34,6 pontot, matematikából 35 pontot szereztek, a nyolcadikosoknak magyarból átlagosan 34,8 pontjuk, matekból pedig 37,37 pontjuk lett.

A győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégiumban 132 tanuló írta meg a hatodikos felvételit, magyarból átlagosan 32 pontos, matekból átlagosan 27 pontos eredménnyel. A nyolcadikosok közül 146-an felvételiztek itt, magyarból átlagosan 31,5, matekból pedig 32 ponttal.

A Keszthelyi Vajda János Gimnáziumban magyarból átlagosan 34 pontot szereztek a hatodikosok és 28 pontot a nyolcadikosok, míg matekból a hatodikosok és a nyolcadikosok átlageredménye is 28-28 pont lett.

Mennyi az átlag?

Az elmúlt 10 év adatai alapján voltak jobb és rosszabb évek is. Míg például 2010-ben magyarból 35,5, matekból pedig 16,5 volt az átlagpontszám, addig tavaly a magyarfeladatsorra átlagban 26,8 a matekra pedig 22,7 pontot kaptak a  nyolcadikos felvételizők. Összességében a pontszámok mind a két feladatsort figyelembe véve kiegyensúlyozottnak mondhatóak, ugyanis az utóbbi négy évben átlagosan mindig 50 pont (tavaly és 2019-ben 49,5; 2018-ban 51,2; 2017-ben pedig 51,7) körül alakult a végleges pontszám.

A pótnapok mindig gyengébbek, legalábbis a statisztikák szerint. Tavaly alig 300-an vizsgáztak a pótvizsgán, az eredményeik azonban magyarból és matekból is gyengébbek lettek, mint az első napon vizsgázóké. Míg az első vizsganapon 26,8 volt a magyar, 22,7 volt a matek átlagpontszáma, addig a pótnapon 22,1 volt a magyar és 18,5 volt a matematika átlagpontszáma. Idén a hagyományos egy pót időpont mellett, egy második időpontban is vizsgázhatnak majd azok, akik az első vizsganapon nem tudták megírni a felvételit.

A 9. évfolyamra, a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok január 23-án írták meg a központi középfokú felvételi vizsgát. Az írásbeli felvételin a diákoknak magyar nyelvből és matematikából kellett kitölteniük egy-egy tesztet. Összesen 100 pontot lehetett szerezni – 50-50 pontot tárgyanként.

Az első pótfelvételit január 28-án tartották, a második pótnap pedig most pénteken, február 5-én lesz. Arról, hogy a második pótnapra milyen szabályok vonatkoznak, itt írtunk korábban. Ahogy azt a korábbiakban már megszokhattátok, most is érdemes lesz velünk tartani, mivel a vizsgák után közzétesszük a feladatsorokat és megoldásokat.

A középiskolai felvételivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!