szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyilvános az OECD legfrissebb kutatása, ami a koronavírus hatásait is elemezte – nézzük hány diák tanul egy átlagos magyar középiskolában vagy általános iskolában, mennyit költ az oktatásra a kormány.

Az Education at a Glance 2020 kiadvány kedden jelent meg, és jellemzően az egyes országok 2017-es vagy 2018-as oktatási adatait mutatja be.

Mennyit költ az állam oktatásra?

©

Magyarország 2017-ben az OECD statisztikai módszertana szerint a GDP 3,9 százalékát költötte oktatásra az alapfoktól a felsőfokig, ezzel hátulról a negyedikek vagyunk az OECD országok közül. A részarányok egyes országokban eltérőek, a legkevesebbet Görögország (7%) a legtöbbet Chile (17%) költi oktatásra.

©

Átlagos osztálylétszám az iskolákban az OECD átlag alapján általános iskolában 21 fő. A kutatás készítői hozzáteszik, azokban az országokban, ahol kisebb osztálylétszám, ott könnyebb tudnak alkalmazkodni az új járványügyi követelményekhez és a távolságtartáshoz, feltéve, hogy van helyük a tanulók számának biztonságos kezelésére. Azonban Magyarországon az átlag osztálylétszám az átlag felett van egy picivel 22 fő. Míg felsőben a magyar osztályátlag 21 fő az OECD átlag pedig 23 fő.

Utat tör az online oktatás?

Az OECD Teaching and Learning International felmérése (TALIS) szerint 2018-ban a tanárok átlagosan 53%-a engedte diákjainak, hogy gyakran vagy mindig használjanak a házi feladatokhoz, projektekhez online segédeszközöket vagy appokat.

©

Dániában és Új-Zélandon a szám eléri a 80%-ot vagy annál többet, és Finnországban, Izraelben és Romániában az elmúlt öt évben ez a szám megduplázódott - írják a kutatás készítői. Magyarországon ez a szám az OECD átlag alatt van, de majdnem eléri az 50 százalékot.

"A gyermekeknek tanítsák meg az úgynevezett köhögési etikettet"

Több pontot is jól ismerünk már az oktatási intézményeknek szánt járványügyi protokollból, most részletesebben is megnéztük, hogy milyen ajánlások vannak benne a biztonságos környezet kialakítására.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!