szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az eddigi tanúkihallgatások alapján akár közfeladatot ellátó személy elleni emberölés kísérletével is gyanúsíthatják azt a győri diákot, aki december elején többször megszúrta késével az osztályfőnökét. Ugyanakkor még sok részletet kell pontosítani, az elmeorvosi vizsgálat pedig továbbra is késik - írja a Magyar Nemzet.

Ahogy beszámoltunk róla, a 17 éves fiú december 5-én késelte meg 51 éves osztályfőnökét a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 10. osztályának fizikaóráján, állítólag egy dolgozatra adott hármas jegy miatt. A tanárnő súlyos sérüléseket szenvedett, karját megműtötték, sérülései nyolc napon túl gyógyulóak, otthonában folytatódik a gyógykezelése. A pedagógus a diák apjának azt mondta: kész megbocsátani.

Az elkövető már a késelés napján mindent beismert és megbánt, annak ellenére, hogy csak arra emlékszik, felállt óra közben az asztalától, majd hogy ül a tanári székben, és odaadja a véres bicskáját a diáktársának. A támadás okára sem tud magyarázatot adni.

Faragó Péter, a diák ügyvédje a Magyar Nemzetnek december közepén azt mondta: igazságügyi elmeorvosi szakértői vizsgálat nélkül nem lehet tudni, nem orvosi kezelésre szorul-e inkább a vádlott. A fiú a késelés előtti héten jelezte szüleinek, hogy a fokozott elvárások, az iskolai stressz miatt hasmenése és állandó gyomorfájdalma van. A szülők be is jelentkeztek vele pszichológushoz, aki a késelés utáni hétre adott időpontot.

A lap most azt írja: az elmeorvosi vizsgálat a nyomozást irányító ügyész soron kívüliséget kérő indítványa ellenére továbbra is késik - ez a diák ügyvédje szerint az emlékezetkiesés okának megállapítása mellett azért is lenne sürgős, hogy eldöntse, alkalmas-e a fiú egyáltalán a börtönre vagy a letartóztatás körülményei miatt további pszichés sérülés éri.

A Magyar Nemzetnek Németh Zsolt kriminológus korábban azt mondta: a jogszerű ítélethez egy sor részletet pontosítani, illetve bizonyítani kell, például azt, kitervelte-e a diák a támadást előre vagy csak pillanatnyi indulatból cselekedett. Ehhez újra kihallgatják az osztálytársakat, de - ha vannak - más, a fiúhoz közelebb álló barátokat is. Döntő kérdés az is, valóban mondott-e olyat a diák, hogy leszúrja a tanárnőt, ha rossz jegyet ad a dolgozatára. Ha igen, akár aljas indokból, közfeladatot ellátó személy elleni emberölés kísérlete is lehet a vád, ebben az esetben pedig akár a maximális 15 éves börtönbüntetésre is ítélhetik a diákot.

A tanúk, barátok, szülők és testvérek vallomása a diák a támadást megelőző mentális állapotával kapcsolatban is fontos információkat nyújthat. Az igazságügyi elmeorvos szakértő azt vizsgálja majd, a fiú valóban beszűkült állapotban hajtotta-e végre a támadást, illetve azt, hogy nincs-e olyan betegsége, ami kizárja a büntethetőséget. Emellett egy másik szakértő fogja eldönteni, a támadás eszköze, a helyszíni felvételek szerint egy tíz centiméter pengehosszúságú zsebkés alkalmas-e emberélet kioltására.

Tanárok és diákok egyaránt bajban: ki védi meg őket?

Kihez fordulhatnak a diákok az iskolában probléma esetén? Mi vagy ki szolgálja a tanárok védelmét? Az utóbbi időben elharapózott iskolai erőszakok száma miatt megnéztük, milyen működő törekvésekkel igyekeznek megoldani a problémát.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.