szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mennyivel kereshetnének többet a pedagógusok, ha a bértáblájuk alapja nem az évek óta változatlan vetítési alap, hanem a mindenkori minimálbér lenne?

Ahogy már korábban megírtuk, 2019. január 1-től csak azoknak a pedagógusoknak a fizetése emelkedik, akiknek

- a bérét a garantált bérminimum szintjére kell felhozni, mert a pedagógus-bértábla szerint még ennél is kevesebbet keresnének
- akiket a pedagógus-előmeneteli rendszer szerint háromévenként magasabb kategóriába kell sorolni;
- akik minősítésüket követően magasabb besorolási fokozatba lépnek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) korábban felhívta a figyelmet arra: ha az eredeti ígéretek szerint még mindig a minimálbér lenne a bértábla alapja, nem pedig a 2015 óta változatlan vetítési alap, sokkal többet kereshetnének a pedagógusok.

100-250 ezer forinttal lehetne magasabb a tanárok fizetése, ha egy szabályon változtatnának

Bruttó 100-250 ezer forint közötti összeggel lehetne magasabb a pedagógusok fizetése, ha a bértábla alapja a vetítési alap még mindig a minimálbér lenne - derül ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének számításaiból.

A kezdő, főiskolai végzettségű, gyakornok státuszú tanárok például 73 200 forinttal vihetnének haza többet. Ám amint a pedagógus I. kategóriába lépnek, a különbözet azonnal 102 600 forintra ugrik, egyetemi diploma esetén 114 000 forintra. Ha egyetemi diplomával sikerül eljutni ugyanebbe a fokozatba, akkor ott már a 180 ezer forinttal kellene többet keresnie havonta a tanárnak - írja a Pécsi Stop.

Ehhez képest például a Pedagógus II. kategóriában már 9 letanított évtől 128, illetve 142 ezer forint a különbség, a nyugdíjhoz közel pedig már 175 ezer (főiskolai diplomával), illetve majdnem 195 ezer (egyetemivel) a jelentkező hiány - teszik hozzá.

Emelkedik a tanárok fizetése? Szó sincs béremelésről a szakszervezet szerint

Szó sincs béremelésről, január 1-től csak azoknak a pedagógusoknak a bére emelkedik, akik életkoruk vagy minősítésük miatt magasabb kategóriába vagy fokozatba kerülnek, illetve azoknak, akiknek a bérét a garantált bérminimum szintjére kell felhozni - hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).