Ennyi kötelező órájuk lenne a diákoknak az új Nemzeti alaptanterv szerint

3

Elkészült az új Nemzeti Alaptanterv (Nat) szakmai koncepciója. Mutatjuk, milyen és mennyi órájuk lenne a diákoknak a tervezet szerint.

Forrás: pixabay

Az 1–8. évfolyamain a kötelező tantárgyak köre nem változna, maradna a magyar nyelv, irodalom, első idegen nyelv, matematika, történelem, társadalmi ismeretek, környezetismeret/természettudomány, földrajz, testnevelés, ének-zene, vizuális kultúra, digitális technológia és kultúra, technológia és tervezés, erkölcs és etika.

hirdetés
hirdetés

A szabadon tervezhető órakeret terhére magasabb óraszámban tanulható illetve választható tantárgyak: dráma és tánc, tánc és mozgás, természettudományi gyakorlatok lennének.

A középiskolában pedig ezek az órák középfokú kibővülnének a második élő idegen nyelvvel illetve az általános iskolával szemben természettudomány tantárgy oktatása diszciplináris bontásban (biológia, fizika, kémia) folytatódna.

Forrás: oktatas2030.hu

Tényleg nem lesznek fizika-, kémia- és biológiaórák az általános iskolákban. Vagy mégis?

Tényleg nem minden általános iskolában lesznek biológia-, kémia- és fizikaórák, ha a jelenlegi formájában fogadja el a kormány az új Nemzeti alaptantervet. Ehelyett a három tárgyat komplexen, heti 4-5 órában oktatnák a hetedikeseknek és a nyolcadikosoknak. Kiskaput azonban hagytak a tervezet készítői: az iskolák dönthetnek úgy is, maradnak a mostani rendszernél.

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

Az autó legfontosabbika: A FÉK!

Ám szabad embereket csak szabad emberek tudnak nevelni; olyanok, akik nem hagyják magukat béklyóba verni. Biztosra veszem, hogy sok ilyen pedagógus van még – de a légkör számukra semmiképpen sem mondható kedvezőnek. Az oktatás maga lett szolga: egy nyomorult, aljas rezsim kiszolgálója. Mit segíthetne itt akár a legjobb NAT is? Nem a valóság alkalmazkodnék hozzá, hanem fordítva…

Előbb kell tehát szabad és demokratikus országot, szabad iskolát, oktatást teremteni – aztán jöhet, ha muszáj, a NAT… Mert különben csak arra lehet jó, hogy a fennállót legitimálja.

https://varosikurir.hu/a-nat-es-az-oktatas-valosaga/

Zolika_BP

De jó!!!
Csökken a matematika!
Még ennyi is sok, felesleges!
Informatikát viszont jobban is megemelhették volna, 1 órába semmi nem fér bele. Csak dumál a tanár. Arról amihez mi jobban értünk. Sokkal jobban! Jobb lenne ha mi tartanánk az órát és a tanár csak figyelne! Mindenki jobban járna! De állandóan csak nyomják a word-or meg az excelt.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X