Több tízezer forintot kap sok pedagógus, március végéig megérkezik a pénz

3

Legkésőbb március végéig megkapja a fizetéskülönbözetet és a késedelmi kamatokat az a több száz, nyugdíj előtt álló pedagógus, akiket 2017. január 1-én alkotmányellenesen nem soroltak be a pedagógus II. fokozatba.

Forrás: Túry Gergely

"Az átsorolás és a 2017. január 1-től esedékes munkabér-különbözetek, valamint az ezekhez kapcsolódó késedelmi kamatok megfizetése a munkáltató feladata. Az ezzel kapcsolatos eljárási szabályokról a tárca — az Oktatási Hivatal bevonásával — az érintett pedagógusok munkáltatóinak, azok fenntartóinak részletes tájékoztatást adott. Valamennyi érintett pedagógus és a pedagógus szakképzettséggel rendelkez ő nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben alkalmazott még ez év első negyedévében megkapja az őt megillető illetménykülönbözetet" - válaszolt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztérium parlamenti államtitkára Ikotity István LMP-s képviselő írásbeli kérdésére.

hirdetés
hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Alkotmánybíróság öttagú tanácsa megsemmisítette a pedagógusminősítésről szóló kormányrendelet egy részét. A köznevelési törvény 2013-tól vezette be az új előmeneteli rendszeren alapuló pedagógusi életpályát. Ennek alapján minden tanárnak minősítő vizsgát kell tennie, amelynek eredményétől függ a besorolása és a fizetése. Ez alól felmentették azokat, akiknek legfeljebb tíz tanévük volt hátra a nyugdíjig, de ez azzal járt, hogy a gyakornokság utáni legalacsonyabb fokozatba sorolták őket, függetlenül több évtizedes gyakorlatuktól és szakmai eredményeiktől. Aki ezt sérelmezte, az önként jelentkezhetett a minősítő vizsgára.

34 éve tanít, de abba a kategóriába száműzték, ahol a friss diplomások kezdenek

„Harmincnégy éve tanítok, és ott vagyok a pedagógus I-es kategóriában, és nincs meg a pedagógus II-es minősítésem" - mondta az ATV-nek egy pedagógus, aki annak idején önként jelentkezett a minősítési vizsgára, ezért kimaradt a nyugdíj előtt álló tanárok, tanítók automatikus átsorolásából.

Később a kormány elrendelte, hogy a nyugdíj előtt állók kerüljenek a magasabb, „Pedagógus II.” fokozatba. Csakhogy ez nem vonatkozik azokra, akik korábban önként jelentkeztek vizsgára, de az sikertelen volt. Ez ellen tettek alkotmányos panaszt többen, mondván: egy nem kötelező vizsga eredménye alapján ne zárják ki őket az előléptetésből és a nyugdíjukba beszámító magasabb fizetésből.

Az Alkotmánybíróság ezt a passzust törölte, vagyis azoknak a nyugdíj előtt álló tanároknak is jár a feljebbsorolás már 2017. január 1-től, akik az önkéntes vizsgán valamiért nem feleltek meg. A Pedagógusok Szakszervezetének korábbi információi szerint a döntés körülbelül 1300 pedagógust érint, őket visszamenőleg, 2017 januárjától be kell sorolni a Pedagógus II. kategóriába. Rétvári Bence szerint ezernél kevesebb tanárt érint a probléma, "hiszen időközben egy külön eljárás keretében számos érintett minősítése már megtörtént".

Az érintettek kb. 15 százalékos illetménytől estek el, ami végzettségtől, besorolástól függően 30-50 ezer forint is lehet havonta - ezt a pénzt kapják meg visszamenőleg.

Több tízezer forintot kaphat sok pedagógus, levelet küldött a minisztériumnak a szakszervezet

A köznevelési helyettes államtitkárnak és a szakképzési helyettes államtitkárnak is küldött levelet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), szerintük ugyanis nagy a bizonytalanság, hogy az Alkotmánybíróság tavaly decemberi határozata alapján mit kell tennie annak a nyugdíj előtt álló pedagógusnak, akit 2017. január 1-én alkotmányellenesen nem soroltak be a pedagógus II. fokozatba.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

Mi lesz azokkal akik 2016-ban, vagy 2017-ben mentek nyugdíjba?

Mi lesz azokkal, akik 2017-ben mentek nyugdíjba?

MARIAN NELSON

hitel! hitel!! hitel!!!
Olyan jóhírű és akkreditált magánhitel-társaságot keres, amely hiteleket biztosít élethosszig. Nagyon gyorsan és könnyedén kínálunk mindenféle hitelt, személyi kölcsönöket, autóhiteleket, jelzáloghiteleket, diákhiteleket, üzleti kölcsönöket, befektetési hiteleket, adósságkonszolidációt és még sok mást. Elutasították a bankok és más pénzügyi intézmények? Szükség van egy konszolidációs hitelre vagy egy jelzálogra? Ne nézz többet, mintha itt lennénk, hogy minden pénzügyi problémádat a múlté tegyük. Adományokat nyújtunk olyan magánszemélyeknek és vállalatoknak, amelyek pénzügyi támogatásra szorulnak 2% -os arányban. Nincs szükség társadalombiztosítási számra és nem szükséges hitelellenőrzés, 100% garantált. Szeretném használni ezt a médiát, hogy tájékoztassuk Önt arról, hogy megbízható és támogató segítséget nyújtunk, és örömmel nyújtunk hitelt.
Ezután küldjön nekünk egy e-mailt a következő címre: ([email protected]), hogy kölcsönt kérjen

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X