Döntött az Ab: önkényesen különböztette meg a nyugdíj előtt álló tanárokat a kormány

1

Az Alkotmánybíróság öttagú tanácsa megsemmisítette a pedagógusminősítésről szóló kormányrendelet egy részét - írja a hvg.hu.

Forrás: Stiller Ákos

A hvg.hu által ismertetett határozat felidézi: a köznevelési törvény 2013-tól vezette be az új előmeneteli rendszeren alapuló pedagógusi életpályát. Ennek alapján minden tanárnak minősítő vizsgát kell tennie, amelynek eredményétől függ a besorolása és a fizetése. Ez alól felmentették azokat, akiknek legfeljebb tíz tanévük volt hátra a nyugdíjig, de ez azzal járt, hogy a gyakornokság utáni legalacsonyabb fokozatba sorolták őket, függetlenül több évtizedes gyakorlatuktól és szakmai eredményeiktől. Aki ezt sérelmezte, az önként jelentkezhetett a minősítő vizsgára.

hirdetés
hirdetés

Közben a kormány úgy döntött: a nyugdíj előtt állók kerüljenek a magasabb, „Pedagógus II.” fokozatba. Csakhogy hozzátette: ez nem vonatkozik azokra, akik korábban önként jelentkeztek vizsgára, de az sikertelen volt. Ez ellen tettek alkotmányos panaszt többen, mondván: egy nem kötelező vizsga eredménye alapján ne zárják ki őket az előléptetésből és a nyugdíjukba beszámító magasabb fizetésből.

A bírák visszamenőleges hatállyal megsemmisítették az érintett pontot a rendeletben, vagyis azoknak a nyugdíj előtt álló tanároknak is jár a feljebbsorolás már 2017. január 1-től, akik az önkéntes vizsgán valamiért nem feleltek meg.

„A hivatásuk iránt elkötelezett tanáregyéniségek mélyen megalázónak tartják ezt a procedúrát"

„A hivatásuk iránt elkötelezett, karizmatikus tanáregyéniségek mélyen megalázónak tartják ezt a procedúrát" - mondta a pedagógusminősítés rendszeréről Marton Lívia tankönyvszerző, angoltanár, aki az Eduline-nak adott interjúban arról is beszélt, mitől éreznék jól magukat a pedagógusok az iskolákban, és miért igaz a tanári portfóliókra, hogy „a papír mindent elbír".

hirdetés

Hozzászólások (1)

32100

„önkéntes vizsgán valamiért nem feleltek meg”
A legtöbb esetben ez azt jelentette, hogy a jelentkezés után úgy alakultak a személyes körülményeik, hogy szabadidejüket nem áldozhatták rá, vagy egyszerűen csak meggondolták magukat, és bele se kezdtek a számukra végtelenül megalázó tortúrába. Sokan voltak, akik elkezdték, de a rendszer viszontagságai miatt abbahagyták a portfólió feltöltését, hiszen számukra ez nem volt kötelező. Ilyen esetekben is sikertelenre minősítették őket, holott a minősítési eljárásuk érdemben meg se kezdődött. Önmagában ez is milyen megbecstelenítés volt!
Azt hinné az ember, hogyha ekkora tanárhiány van, legalább megbecsülik azokat, akik kitartanak a pályán, de a legkevésbé nincs így, mindennaposak a megaláztatások.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X