Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Bölcsőde egy- vagy kétévesen? Érvek és ellenérvek

Nehéz döntés, hogy milyen hamar engedd a gyereket állandó közösségbe és kapjon az otthon melege és a játszótér mellett új impulzusokat. Összeszedtük a felmerülő érveket és ellenérveket a korai bölcsődébe menés ellen és mellett.

Forrás: Túry Gergely

Érvek

hirdetés
hirdetés

- Egy két év körüli gyermeknek szüksége van a szülein és az otthon melege mellett más impulzusokra is. Ezek beszerzésére éppen alkalmas a bölcsőde.

- A közösségi létezés a szocializációs folyamatokat, a társadalmi szabályok megtanulását is elősegíti.

- Az új környezet határsára több kórokozóval is fog találkozni, ami nem feltétlenül jelent rosszat. Ezek hatására, bár a kezdeti időszakban többször lesz beteg a gyerek, hamar meg fog erősödni az immunrendszere.

- Neked is több időd lesz magadra, ha bölcsődébe jár a gyerek. És lássuk be, az első két év után ez nagyon jól esik.

Megdöbbentő adatok: igazi pokolban élnek a szíriai gyerekek

Legkevesebb 652 gyermek, az előző évinél 20 százalékkal több halt meg Szíriában a harci cselekmények miatt 2016-ban, amely ezzel az ország felnövekvő nemzedékének legrosszabb éve lett - közölte hétfőn az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF.

Ellenérvek

- Az új napirend, amit a bölcsőde jelent, el fog térni attól, amihez eddig hozzászokott a gyerek. Ez az új időbeosztás elsőre befolyásolhatja az alvási szokásait, az étkezését, a hangulatát.

- Nehéz lehet a gyermek számára az anyától való elszakadás korai élménye. Az első három évben az anya jelenti a gyermek számára a biztonságot, társaságot, játékot. A túl korai elszakadás így inkább bizonytalanságot jelent az életében, mint előre lépést.

- Az első időszakban többször lesz beteg a gyerek, és ezeket a betegségeket otthon is szét fogja szórni.

- A legújabb kutatások szerint azok az egy év alatti gyermekek, akik napi négy órát vagy annál többet töltöttek anyai gondoskodás nélkül, agresszívabbá váltak. A kutatások alapján az első időszakban mindenképpen érdemes otthon maradni a gyermekkel.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X