Már az ebédre sem jut elég idő az iskolákban? Tiltakozik az egyik szülői szervezet

4

"Gyermekétkeztetés embertelen körülmények között? Behajtják, majd kihajtják a gyerekeket az iskolai menzákról, mert nincs idő a nyugodt étkezésre" - írja közleményében a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért hétfői közleményében.

Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

Az egyesület azt írja, a törvény értelmében a helyi önkormányzatok feladata az óvodás kisgyermekek és az iskolába járó tanulók napi háromszori étkeztetésének biztosítása (meleg ebéd, tízórai és uzsonna). 

hirdetés
hirdetés

"Az iskola feladata a kulturált étkezés feltételeinek megteremtése, a gyermekek felügyelete és az "ebédbefizetéssel" járó adminisztratív tevékenység. Az iskolában kevés idő marad arra, hogy a tanulók rendesen megrágják az eléjük tett "ízletes" ételeket, mert jön a következő éhes tanulói csoport sószóróval a kezében. Az iskolák azt mondják, hogy csak akkor tudják biztosítani a megfelelő étkezési időt, ha lerövidítik az óraközi szüneteket" - olvasható a közleményben.

A szülői egyesület felteszi a kérdés: akkor mikor és hol eszik meg a tanulók a számukra biztosított tízórait és az uzsonnát? Az iskolapadokon vagy a folyosón?

'Statisztikai adatok szerint tanévenként 1,2 millió a tanuló kb. 72 százaléka (860 000 fő) veszi igénybe a napi egyszeri (!) étkeztetést. Ebből kb. 720 000 tanuló részesült 100%-os vagy 50%-os kedvezményes étkeztetésben. A gyermekétkeztetésre több mint 70 milliárd forintot biztosít az állami költségvetés évente. Hová kerül az évi 70 milliárd forint, ha az ingyenes étkeztetésre jogosult tanulók többsége csak napi egyszeri étkezéshez jut" - zárul a közlemény.

Enni sincs idejük a diákoknak, annyi órájuk van

Már a szülők sem bírják nézni azokat a terheket, amiket az iskola rak a gyerekeikre. Már alsó osztályban 6 órája van egy gyereknek, latin közmondásokat és az üvegházhatás fogalmát magoltatják velük. A szülők tanulócsomagokat vásárolnak, hogy otthon meg tudják tanítani, amit az iskolában a gyerek nem értett meg.

hirdetés

Hozzászólások (4)

Az lehet, hogy ez egy kamu szervezet, de a téma sajnos nem kamu. Az is igaz, hogy rengeteg gyermek étkezik ingyenesen, és az is igaz, hogy ezek közül nagyon sok nem lenne jogosult rá, ha nem lennének a törvényi kiskapuk, meg a sok esztelen jogszabály. Ám szülőként biztosan állíthatom, hogy ha nem is általános iskolai szinten, de sok középiskolában fél 8-tól, 8-tól egészen délután háromnegyed 3-4-ig folyamatosan órájuk van a gyerekeknek 10 perces szünetekkel. Az ebédlő nem az iskola épületében van, tehát lehetetlen lenne 10 perc alatt odaérni, ebédelni és visszaérni becsengetésre. Ez saját gyermekem utáni tapasztalat. Az egész osztály nem tud ebédelni, reggel csomagolunk, este otthon ebédeltetünk. Az iskolában ez már évek óta sajnos így működik és nem is szándékoznak a problémát orvosolni. Hozzáteszem, én fizetős vagyok - lennék. Szerintem a lényegi kérdés nem is fent említett probléma, hanem a mai oktatás deficitjéből adódó sok-sok kivédhetetlen borzalom, többek között, hogy egy fejlődésben lévő szervezetű gyerek nem kaphat dél környékén időt ebédelésre.

10 perce van a gyerekeknek az ebédelésre. Ha nem tudják ennyi idő alatt befejezni, akkor a tanóra lesz annyival rövidebb.

Ez egy kamu szülői szervezet, kedves Eduline, magukról azt hittem, utána néznek a forrásnak -a honlap domain eladó, a szervezet meg? Csak akkor bukkan fel, ha megosztani akar.

Na.... Édes istenem a h.lyeség látom dühöng! 860 ezerből, 720 ezer ingyen eszik, na hol a pénz? Kedves szülők a matek látom nem megy, a hangulatkeltés igen!

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X