Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Beindultak a diákolimpikonok, együtt írtak levelet Balog Zoltánnak

Egy hétvége leforgása alatt rengeteg egykori és jelenlegi diákolimpikon fogott össze, hogy közösen utasítsák vissza Balog Zoltán "fehér inges" megnyilvánulását, amivel szerintük a miniszter propagandára használta fel a diákokat.

Forrás: Facebook / Balog Zoltán

Balog Zoltán pénteken tette közzé fotóját a Facebookon, melyet egy diákolimpikonnal készített a versenyezők parlamenti köszöntésének alkalmából.

hirdetés
hirdetés

A miniszter a fotóval a kockás inges tiltakozóknak üzent, miszerint a fehér inges fiatalok a magyar oktatási rendszerben tanulva a világ élvonalához tartoznak. Erre nem sokkal később hozzászólásban reagált az egykori diákolimpikon, Békés Gáspár, aki visszautasította a fiatalok sikerének politikai célú felszhanálását.

Hétfőre a Cambridgeben tanuló Papp Roland, korábbi diákolimpikon kezdeményezésére újabb levelet fogalmaztak meg, ehhez eddig 101 diákolimpikon csatlakozott - számolt be róla az Átlátszó Oktatás.

A levelet változtatás nélkül közöljük:

Tisztelt Balog Zoltán Miniszter Úr!

A Nemzetközi Tudományos Diákolimpiák résztvevőinek parlamenti köszöntésével kapcsolatos szavaira szeretnénk közösen reagálni. Mi mindannyian diákolimpikonok voltunk, és többünk vett át Öntől kitüntetést a korábbi évek hasonló ünnepségein.

Meggyőződésünk, hogy – az Ön szavával élve – a „teljesítménynek” a politikától függetlennek kell lennie, ezért mi sohasem politizálni mentünk a parlamenti ünnepségekre. Sajnos azonban az utóbbi időben a politikusok nem tudtak felülemelkedni a napi csatározásokon, és a mi sikereinket a saját érdemüknek állították be. Mindeközben a valóság az, hogy eredményeink elsősorban nem a hazai közoktatás általános állapotának köszönhetőek, hanem szaktanáraink (a középiskolai szinten jócskán túlmutató) felkészítésének.

Sokunk jelenleg is részt vesz a középfokú oktatásban, illetve az elmúlt években érettségizett. Tapasztalataink szerint a mai 16–19 éves fiatalok jelentős része hisz abban, hogy eredményeik elismerése a politikától független, ezért elegáns, fehér ingben jelennek meg átvenni jogos és megérdemelt elismerésüket a Parlamentben. Ez azonban nem jogosítja fel Önt arra, hogy pártja politikai állásfoglalását beleegyezésük nélkül kollektíven rájuk ragassza.

Ezúton is szeretnénk tanárainkat és a teljes pedagógus- illetve diáktársadalmat támogatásunkról és szolidaritásunkról biztosítani. Történelmi pillanat, amikor a diákok a saját tanáraikért állnak ki. Különösen azokra a diákokra gondolunk, akik a rendszer már évtizedek óta elavult mivolta miatt szenvednek az iskolában. Most ők is kockás inggel tiltakoznak az Önök módszerei ellen. Ez a kiállás a diákokat a modern, tudásalapú világ alapjaira, a szabadság és egymás szeretetére tanítja, a tanároknak pedig reményt és erőt ad.

Néhány éve Ön az egyik diákolimpiai köszöntőn minket nevezett a jövő zálogainak, az ország reménységének. Mi abban hiszünk, hogy a jövőt azok jelentik, akik ma kiállnak az oktatás szabadságáért.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X