Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Megvan, hogyan akarják leültetni tárgyalni a tanárokat

7

Czunyiné Bertalan Judit szerint harmadával csökken majd a tanárok adminisztrációs terhe egy új rendelet szerint. Nem két, hanem ötévente lesz értékelés. Emellett Balog Zoltán bejelentette: megalakul a Köznevelési Kerekasztal, ez lesz a színtere annak, hogy egyeztessenek a tanárokkal. Azt is kijelentették, dolgoznak az oktatás megreformálásán.

Forrás: MTI Fotó: Beliczay László

A pedagógus minősítési és tanfelügyeleti rendszer bürokráciacsökkentését jelentette be Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter és Czunyiné Bertalan Judit államtitkár.

hirdetés
hirdetés

Czunyiné szerint harmadával csökkennek majd a pedagógusok terhei azzal, hogy egyszerűbb lesz a minősítés körüli adminisztratív munka.

Értékelések ezentúl nem 2, hanem 5 évente lesznek - erősítette meg a már eddig is sejthető tervet az államtitkár. A legtöbb változtatás apróbb szabályok mentén lesz tapasztalható, az erről szóló rendeletet várhatóan jövő héten fogadják el.

Azt is elmondta, hogy azok a tanárok, akik 2015-ben és 2016-ban átestek és átesnek a minősítési eljáráson, már nem kell, hogy tanfelügyeleti látogatásra készüljenek.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is részt vett a sajtótájékoztatón. Ő a tanulók terheiről is beszélt, és szerinte a további egyeztetések után csökkenhetnek az óraszámok és a tananyag mennyisége is. Azt is elmondta, hogy megtorpant az életpályamodell, azzal pedig, hogy nem a minimálbérhez kötik a tanárok fizetésének kiszámítását, kemény összegeket vettek ki a tanárok zsebéből. Szerinte erről még tárgyalni kell.

Arra is kitért, hogy ésszerűsíteni kellene a Klik működését, mivel életszerűtlen, hogy az állami közbeszerzési törvény vonatkozik rá, így "egy tízezer forintos vásárlási utalványhoz is be kell kérni három árajánlatot, ami valljuk be, nehézkes, ahogy egy budapesti Hamlet-előadásra is nehezen lehet három árajánlatot kérni".

Balog bejelentette, megalakítják a Köznevelési Kerekasztalt, ahol szakmai szervezetekkel, szakszervezetekkel egyeztetnek. Czunyiné tesz majd javaslatot arra, kik vesznek részt ebben a munkában.

Kérdésekre válaszolva Balog azt is elmondta, ezt tartja annak a platformnak, ahol majd le tudnak ülni a tanárokkal egyeztetni. Ahogy fogalmazott, meg kell nézni, meg tudják-e érteni egymást a tanárokkal ezen a szinten, ha pedig nem, akkor más megoldásokat kell keresni.

Czunyiné Bertalan Judit ismét megkapta a kérdést, nem akar-e lemondani, amire Balog Zoltán válaszolt, és elmondta, ő megköszönte és elégedett az államtitkár munkájával. Czunyiné annyit fűzött hozzá, ő itt most feladatot lát, munkát lát, szerinte mindenkinek dolgoznia kell.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (7) , melyek közül a legfrissebbek:

Lik László

A miniszternek és a hölgynek fogalma sincs arról, hogy vezető posztokon legalább a szervezés alapvető elvei mit mondanak ki. Erről halvány gőzük sincs, mert e Klik féle baromságot nem hozták volna létre. Egyébként egyetlen szavukat sem szabad elhinni.

Papp Margit

Foglalkozni kell a műszaki tanárok problémáival is ha valóban fontos a szakmai képzés.
1. A műszaki tanárképzés főiskolán történt, de középiskolában való szakmai tantárgyak tanítására jogosít.
2. A műszaki tanár sokkal több és összetettebb tárgyakat tanít (legkevesebbet 5) mint a közismeretis. Valamikor ezért volt műszaki pótlék de azt a '80-as években eltörölték.
3 Ha több diplomája van, mivel az első főiskolai szintű volt a végzettsége főiskolai marad. Míg közismeretnél sokan pedagógiai szak elvégzése után egyetemi végzettségű besorolást kaptak. Középiskolában nincs pedagógia nevű tantárgy ez nem arra szól.
4. Évjárattól függetlenül mindenkit visszaállítottak az alapvonalra.
5. A szakmai tanárok korrekt minősítése megoldatlan.
6. Jelenlegi rendszer nagy vesztesei a nyugdíj előtt álló kollégák.
A korrekt rendezéshez újragondolásra és törvény módosításra van szükség.

Jávori István

A pedagógusok óraszáma: 22-26 óra helyett 20 tanítási óra legyen hetente. + 20 óra a felkészülésre, adminisztrációra, dolgozatjavításra, versenyeztetésre, értekezletekre, továbbképzésre, kapcsolattartásra, stb.

Berkiné Julika

Csak a tanárokra vonatkozik a tanfelügyeleti látogatás eltörlése???

Kálmán Tamás

Ha valaki elolvassa az államtitkár életrajzát(?),akkor rájöhet arra azonnal, hogy nem amerikai álom,a megfelelő erre az előmenetelre, hanem a magyar valóság FIDESZ módra. A szakmai képzetlenség nem számít, hiszen csak az tud hülyeséget beszélni egy szakmáról, aki nem ért hozzá. Vele kellene műveltségi tesztet csináltatni. Nem hiszem, hogy a 100-at megütné az IQ-ja !

kalkula

Nem beszélgetni kell, hanem cselekedni. Leírták abban a levélben világosan, mi a baj. Annyian úgysem férnek a kerekasztal köré, ahányan aláírták a levelet.

nem-ek

Sajnálom, nem hiszem el amit mondanak!
Kerekasztal, akit akarok azt meghívok rá? - kit, milyen szelektálással?
KLIK, változatlanul katasztrófa, működésképtelenség előidézője (sorolhatnám tisztítószer, bélyegző, izzó stb. közbeszerzések...)
Óraszámok magasak diáknak, tanárnak egyaránt - tollvonással veszem kevesebbre tán? - hogyan? - ja itt mindent meg lehet oldani? csupán egy törvény módosítás, rendeletmódosítás, átgondolatlanság, épp mint bevezetésénél...sor folytatható lenne TTIP-l, de az nem az oktatáshoz kapcsolódik közvetlenül, de közvetve szerintem igen! Bocsánat a negatív hangért!

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X