Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Iskolabotrány Szigetszentmiklóson: nem menesztik az új igazgatót

Batthyány Kázmér Gimnázium
Nem engednek. Kitart az új igazgató mellett a szigetszentmiklósi iskola fenntartója
Forrás: hvg.hu

Az iskolaszék és a szülők kérése ellenére sem meneszti a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium határozott időre megbízott igazgatóját a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (PMIK) vezetője.

hirdetés

Horvát Péter titkársága ezt annak kapcsán közölte pénteken, hogy a szülők képviselői hétfőn részletes indoklást is tartalmazó levelet vittek be a PMIK-hez, amelyben arra kérték a szigetszentmiklósi gimnázium fenntartóját, hogy Mede Norbert helyett ismét a korábbi igazgató, Czita Zoltán vezethesse az iskolát (legalább július végéig, az új pályázat eredményének kihirdetéséig).

Az intézményfenntartó azt írta: "mint ahogy azt az április 4-én kiadott sajtóközleményünkben is jeleztük, Mede Norbert határozott idejű megbízása a jogszabályoknak megfelelő módon történt, ezért ezt az ügyet a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ lezártnak tekinti. A PMIK az új pályázati eljárás eredményes lebonyolítására koncentrál".

A szülők képviselői az általuk létrehozott új honlapon is közzétett, április 21-én kelt levelükben a szigetszentmiklósi gimnázium eddigi kimagasló eredményeit taglalták (az intézmény a hazai középiskolák rangsorában a 20. helyen áll), kitérve arra is, hogy az új igazgató megbízása gyengíti az iskolát, illetve ellentétes a diákok érdekeivel.

Ezután az új igazgató elleni kifogásaikat sorolták tíz pontban. Ezek egyike, hogy Mede Norbert megtévesztette az intézményfenntartót, amikor korábbi pályázatában 12 éves folyamatos szakmai múltjára hivatkozott, noha a valóságban négyéves kihagyás után csupán öt hónapja tért vissza a pályára. Szerepelt a levélben indok nélküli rövidített órák elrendelése, saját órái egy részének meg nem tartása, vezetői feladatainak hiányos ellátása, a szülőkkel való kapcsolattartás mellőzése, megfélemlítésre alkalmas módszerek (például listázás) alkalmazása. Az új igazgatónak felróják, hogy vezetőhöz méltatlanul viselkedik a diákok előtt a tanárokkal, továbbá korlátozza a szülői munkaközösség jogait.

A levél aláírói a történtek kivizsgálását és az igazgatói megbízás visszavonását kérték, valamint személyes találkozót kezdeményeztek a PMIK vezetőjével.
Mede Norbert kedden azt mondta, hogy a csúsztatásoktól, hazugságoktól és rosszindulattól hemzsegő levélben foglaltak több mint kétharmadát visszautasítja, és szóban vagy írásban válaszolni fog a szülőknek.

Mede Norbert április 3-tól kapott megbízást a gimnázium vezetésére, miután a Nemzeti Erőforrás Minisztérium - formai hibákra hivatkozva - érvénytelenítette a korábbi igazgatói pályázatokat. A szigetszentmiklósi tanárok, szülők és diákok többsége a volt vezető, Czita Zoltán maradása mellett érvelt, s fáklyás felvonulást is szerveztek a "régi rend" helyreállítása, illetve az új igazgató elmozdítása érdekében.

A PMIK vezetője a megbízás másnapján, április 4-én közleményben reagált a tanárok, diákok és szülők felháborodására. Egyebek mellett azt közölte, hogy a jogszabály a fenntartó döntési körébe utalja az iskola vezetőjének megbízását, annak minden felelősségével együtt.

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X