Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Újabb levelet kapott Hoffmann Rózsa: a tanárok szerint nem volt egyeztetés

1
Pedagógus bértábla 2013
Mikor startol az életpályamodell?
Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Levélben fordult az oktatási államtitkárhoz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely szerint a Széll Kálmán-terv 2.0 közoktatással foglalkozó fejezeteiből aggasztó kép rajzolódik ki a pedagógus életpályamodell bevezetését illetően. Hogyan alakítja át a felsőoktatást a Széll Kálmán-terv 2.0? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

hirdetés
hirdetés

A PDSZ honlapján közzétett dokumentumban hivatkoznak arra, hogy a nemzeti köznevelési törvény 2013. szeptember 1-jét jelöli meg a projekt kezdési időpontjaként. A terv szerint ez csak akkor igaz, ha a makrogazdasági és költségvetési feltételek ezt megalapozzák, azaz nem tartják elképzelhetetlennek ennek elhalasztását. "Ha a körülmények nem adottak, vizsgálandó a 2014. januártól történő bevezetés lehetősége" - idézték, feltéve a kérdést: történt-e ebben a kérdésben bármilyen szinten egyeztetés. Arra is kíváncsi a PDSZ, hogy ebben az esetben csúszik-e a pedagógusok munkaidejének átalakítása is. 

A levélben kitértek arra, hogy a tervben új fogalomként jelenik meg a Nemzeti Pedagógus Kar, amelynek minden pedagógus tagja lesz. Kifogásolják ugyanakkor, hogy nem ismert előttük ennek tartalma, feladata, szerepe, az ezzel járó jogok és kötelességek, hiszen erről eddig nem esett szó. 

A PDSZ - mint írják - meglehetősen furcsának tartja, hogy a közoktatás meghatározó kérdéseiről a nemzetgazdasági miniszter által ismertetett tervből értesülnek, és választ várnak kérdéseikre a szakállamtitkártól, Hoffmann Rózsától.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedden az m1 Ma reggel című műsorban azt mondta, ragaszkodik ahhoz, hogy a pedagógus életpályamodell jövő szeptemberben lépjen hatályba.

Hoffmann Rózsa szerint a terv erre vonatkozó passzusa egy "bizonytalan megfogalmazás, egy esélylatolgatás". Mint kiemelte: a Széll Kálmán-terv nem azt írja, hogy kitolják a pedagógus-életpálya bevezetését, hanem azt, hogy ha makrogazdasági mutatók nagyon negatívan alakulnának, akkor "esetleg megfontolandó" hogy 2014. január elsejétől vezessék azt be. Az államtitkár ezt viszont nem tartja jó megoldásnak, mivel a modell bevezetése nem csak a magasabb fizetést, hanem egy másfajta munkaszervezést is jelent, amelyet tanév közben nem lehet meglépni. A kettőnek egyszerre kell indulnia, szeptember elsejétől - szögezte le.

Hoffmann Rózsa azt mondta, ennek érdekében mindent megtesz, továbbá bízik abban, hogy nem omlik össze a gazdaság és a 2013-ra számolt nem százmilliárdos, hanem egy nagyságrenddel kevesebb milliárd forintot igénylő többletet az ország képes lesz előteremteni. Ugyanis - mint fogalmazott - "sok-sok évtizedes adósságot kell pótolni", de ehhez megvan az eltökéltség a kormányban is.

A kormány hétfőn elküldte Brüsszelbe a Széll Kálmán-terv 2.0 programját, amelynek része a konvergenciaprogram és a Nemzeti Reform Program. A terv oktatási fejezete kiemelt célként fogalmazza meg a műszaki és természettudományi képesítések arányának jelentős növelését. Továbbá kitér arra is, hogy 2013-tól új képzési formaként jelenik meg a felsőoktatási szakképzés, amely fontos szerepet játszhat abban, hogy 2020-ig a vállalt célok irányába növeljék a felsőfokú végzettségűek arányát.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

butatojas

Hoffmann Rózsánál ellenszenvesebb, okoskodóbb, álságosabb, perszónát még nem volt a magyar politikusnők között. Életem leggonoszabb tanáraira emlékeztet. Látszólag soha nm indulatos, közben pedig olyan gonosz, mint a mesebeli boszorka. Ez nem szakmai vélemény, hanem csak úgy kibeszéltem magamból. Szakmailag is egy nulla egyébként, de ezt már sokan mondták róla, ovinak a kedvence, de őt meg verte a nagypapa.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X