szerző:
Eduline

Új oktatási módszer hódít az Egyesült Államokban – egyre több történelemtanár rappel az órákon, a nem angol anyanyelvű diákok így ugyanis könnyebben sajátítják el a tananyagot.

„Sam Seller tanár úr – más néven Rabbit Darkside – megadta az ütemet, mire kollégája, James Mims – művésznevén MC Tingbudong – egy ismert szám dallamára kezdett rappelni, de nem a dal szövegét, hanem a történelemkönyv egyik bekezdését” – festi le a szokatlan jelenetet a New York Times tudósítója.

A Fresh Prep nevű projektet az Urban Arts Partnership, egy művészettel és oktatással foglalkozó szervezet hozta létre elsősorban az Egyesült Államokban élő külföldi diákok számára. A szakemberek szerint a nem angol anyanyelvű – elsősorban spanyol – diákok könnyebben sajátítják el a tananyagot. A rap ritmikája segít a memorizálásban, és a középiskolások is szívesebben tanulnak így. A kurzus kezdetekor egy 250 oldalas munkafüzetet kapnak, illetve megadott zenéket kell letölteniük mp3 lejátszójukra.

Rendhagyó történelemóra az egyik New York-i középiskolában
©

„Nehéz így is. Az angol nyelv nem túl könnyű” – mondja a dominikai származású Yurinda Acevedo. A 16 éves lánynak a zenei stílus nem nyerte el a tetszését, elmondása szerint jobban élvezné a tanulást, ha valamilyen dominikai zene szolgáltatná az alapot. Más azonban elégedett ezzel a módszerrel: „Nem voltam jó történelemből, de mostanában rengeteget tanultam” – meséli Wilny Estrella, aki már két éve él az Egyesült Államokban, de a sok tanulás ellenére eddig rendre megbukott a teszteken.

A Regents Test tananyaga az egyik legszárazabb, a feleletválasztós vizsga szövege ráadásul semmit sem változott hosszú évtizedek óta, nyelvezete az 1950-es éveket idézi, megértése gyakran gondot okoz a külföldi diákok számára. „Azoknak a közösségeknek a tagjai, akikkel dolgozom, nyelvi szempontból hátránnyal indulnak a teszteken – mondja James Mims, aki lakóhelyén, Washingtonban mandarin nyelvet is tanít. Művésznevét akkor kapta, amikor Kínában tanulmányozta a keleti kultúrát.

A Fresh Prep az urbánus kultúrát nem úgy kezeli mint az osztályterembe nem illő művészetet, épp ellenkezőleg, az oktatást segítő eszközként használják. A program első két éve alatt nagy sikert értek el a középiskolákban és a támogatók körében is, akik eddig 400 ezer dollárt adományoztak a szervezetnek.

Különösen a hátrányos helyzetű diákokat oktató iskolákban volt sikeres a furcsa tanulási módszer – ennek ellenére nem volt egyszerű beindítani a projektet, mert a történelemtanároknak előbb meg kellett tanulniuk rappelni. A tanteremben mindig van egy instruktor, aki segít a tanároknak. „Azt vettük észre, hogy ha az instruktorok jelen vannak az órákon, az egész sokkal magabiztosabban megy” – állítja Tauheedah Baker-Jones, a program menedzsere.

eduline