szerző:
Eduline

Bizarr elnevezésű egyetemi szakokkal már foglalkoztunk korábban, különleges képzettségeket azonban lehet szerezni OKJ-s kurzusokon is. Most ezek közül válogattuk ki az öt legfurcsábbat a hulladékfelvásárlótól a gyümölcspálinka-készítőig.

Néhány esetben maga a tény meglepő – legalábbis elsőre –, hogy az adott szakmát oktatják, máshol inkább a kurzus elnevezése a furcsa, mindenesetre egy biztos: különleges képesítésből több van, mint gondolnánk.

Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló

Szép kacifántos a név, de ha utánagondol az ember, azért sejthető, miről van szó: az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló azt ellenőrzi, hogy az elektromos hálózatok és készülékek kiépítése és szerelése megfelel-e a biztonsági előírásoknak. A munka maga tehát az elnevezéshez hasonlóan nem egyszerű, sőt komoly felelősséggel jár, és természetesen előképzettség is szükséges hozzá: a tanfolyamra csak villanyszerelői szakmunkás-bizonyítvány vagy közép-, illetve felsőfokú erősáramú végzettség birtokában lehet jelentkezni. Maga a képzés egyébként nem hosszú: az oklevelet maximum 300 óra után lehet megszerezni.

Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló - csak szakirányú végzettséggel lehet jelentkezni
©

Hulladékfelvásárló

Elsőre elég nehéz elképzelni, hogy mit csinál egy hulladékfelvásárló. Hogy csak néhány dolgot említsünk: szerződéseket köt, szállítmányozást szervez, sőt munkaerő-gazdálkodással és pénzügyekkel is foglalkozhat, ha éppen úgy adódik, feladata ugyanis az újrahasznosítható hulladékok felvásárlásának, továbbadásának és feldolgozásának irányítása – itt pedig nyilván nem kis tételekről beszélünk, hanem hatalmas mennyiségekről. A képzésre egyébként nyolc általánossal is lehet jelentkezni, a tanfolyam maximum 500 órás.

Egészségügyi gázmester


Igen szerencsétlen az elnevezés, így könnyen elképzelhető, hogy nem is nagyon mutatkozik be gázmesterként, aki megszerzi a végzettséget, és elhelyezkedik a szakmában. De mi is a szakma? A nyelvújítás korát idéző titulus lényegében a kártevőirtást takarja: az egészségügyi gázmester irtószereket ad-vesz, kezel, és maga is végezhet – nagy területre kiterjedő – kártevőirtást, úgy az ÁNTSZ alkalmazottjaként, mint intézményi dolgozóként vagy magánvállalkozásban. A tanfolyam elvégzésének előfeltétele az érettségi és bizonyos fokú szakmai képzettség, a tanulmányok ideje pedig maximum 1200 óra.

Gyümölcspálinka-gyártó


Hogy miről van szó, azt ebben az esetben magyarázni nem kell, de azért érdekes szembesülni vele, hogy önállóan is oktatják a pálinka készítését. Persze aki utánaolvas a pálinkafőzés folyamatának, az könnyen megértheti, hogy semmi meglepő nincs ebben az egészben, ugyanis elég bonyolult műveletről van szó. Mindezzel együtt a képzés rövid, maximum 200 órás, és már nyolc évfolyam elvégzése vagy bizonyos szakmai kompetenciák igazolt megszerzése után is el lehet kezdeni.

Pálinkafőzés mesterfokon - kétszáz óra alatt meg lehet tanulni az alapokat

Kézinyomó

Fantázia kérdése, hogy hivatásos súlyemelőt vagy két kézzel gyümölcslevet facsaró szakembert, netán valami mást vizionálunk az elnevezés láttán, de aki nem járatos a témában, az jó eséllyel távol fog állni a valóságtól, a kézinyomó ugyanis textileket tervez és alkot. Ehhez elég sokrétű képzettségre van szükség, hiszen színekkel, mintákkal, festékekkel kell dolgozni, szitasablonokat és nyomóformákat kell készíteni, sőt számítógépet is kell használni, vagyis a szépérzék mellett az alapos anyagismeret és a technikai felkészültség is követelmény. A tanfolyam előfeltétele az érettségi, a képzés az eddigieknél jóval hosszabb: maximális óraszáma 3600.

B. A.
eduline