szerző:
Edupress

Afrika fehér folt a Pécsi Tudományegyetem külkapcsolatainak területén, de most az egyiptomi Alexandriai Egyetem mellett új lehetőségek nyílnak meg oktatóink és hallgatóink előtt - jelentette ki június 25-én a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a kenyai MOI Teaching and Referral Hospital, MOI University közti szerződés aláírásakor Gábriel Róbert, a PTE rektora.

©
Az eldoreti létesítmény klinikai igazgatója, prof. H.N.K. arap Mengech a sertésinfluenzára is utalva úgy fogalmazott: a globális problémák megoldása csak úgy várható eredmény, ha az oktatás-kutatás és gyógyítás során nemzetközi az együttműködés. A MOI University ezentúl nem csak a pécsi professzori kar, hanem a diákok számára is tanulási lehetőséget nyújt.

Ternák Gábor, a pécsi Általános Orvostudományi Kar Klinikai Infektológia és Migráció-egészségügyi Tanszékének vezetője elmondta: eddig a Kenyában és más afrikai országokban létrehozott szlovák missziókban megüresedett helyeken tudtak dolgozni. Ősztől azonban négy-öt hallgató a PTE saját leendő missziójába tud utazni, tanulni, valamint gyakorlatot szerezni akár olyan kórházakban is, melyekben jelenleg nincs orvos. Hozzátette: az orvostanhallgatók körében már most is nagy az érdeklődés e lehetőség iránt. Az orvostudományon kívül e szerződés más tudományágak művelői számára is hasznos lehet - számolt be Ternák Gábor.

A szerződéskötéskor jelen volt Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere is, aki elmondta: a város vezetése megvizsgálja azon lehetőségeket, melyek egy Pécs és Eldoret közti leendő szerződés kapcsán erősíthetik az egyetemek törekvéseit.

(www.edupress.hu)