szerző:
Eduline

A középiskolások hiányzó pénzügyi ismereteire világított rá a Modern Üzleti Tudományok Főiskola végzős hallgatójának, Takács Zoltánnak szakdolgozata. A szomorú eredményt hozó kérdőívek kiértékelése után azonban nem csupán egy pont került a végzős munkájára, hisz a MÜTF pénzügyes hallgatói kezdeményezésére három tatabányai középiskolában kezdődnek el pénzügyi kurzusok. A novemberben induló 10 alkalmas felkészítő órák körbejárják a banki alapfogalmakat, az adók, hitelek, tőzsde kérdéskörét és természetesen a gazdasági világválság hatásairól is szót ejtenek.

„A szakkörök elindítására maguk a középiskolás diákok tettek javaslatot az elmúlt tanévben kitöltött kérdőíveken, az érdeklődő csoport pedig még ma is hasznosnak találja a kurzust” – mondta el Eperjesiné Pogrányi Rozália, a programban szintén részt vevő tatabányai Árpád Gimnázium igazgatóhelyettese. A középiskolai tanár maga is sikeresnek találja a kezdeményezést, hiszen a diákok a mindennapok során alkalmazható tudást kapnak már az iskolapadban ülve. A tanárok továbbképzése céljából ingyenes képzés indult a Főiskolán Mindennapi pénzügyeink címmel.

A diákok is átlátják az ebben rejlő lehetőségeket, hiszen nem csak a pénzügyi területen továbbtanulni vágyó fiatalok hallgatják az előadásaikat. Az érdeklődést a téma és az aktuális események közötti összefüggések csak tovább erősítik, fontos, hogy a diákok kézzelfogható példákon keresztül pillantsanak bele ebbe a világba – mondta el pénzügyi szakkört vezető Takács Zoltán, MÜTF hallgató. Hozzátette: „éppen a középiskolások érdeklődése miatt tartunk a tíz előadás után egy plusz foglalkozást, ahol a pénzügyi világválság folyamatait beszéljük át a fiatalokkal, immár a megszerzett alapismeretekre alapozva.”

A megkezdett munkát egy versennyel folytatják tovább a főiskolások. Ugyan mindenki számára nyitott a jelentkezés, a megmérettetésen a középiskolákban leadott anyagot kérik számon a jövő év elején. A kurzusokat a következő tanévben újra el szeretnék indítani, immár több iskolában. A délutáni foglalkozásokra azonban csak kevés diák tud időt szakítani, tantervi órákat pedig csak a tanári végzettséggel rendelkezők tarthatnak, így a MÜTF hallgatói nem. Az érintettek egyetértenek a pénzügyi alapozó ismeretek szükségességéről, változás azonban csak törvényi szabályozás útján érhető el.
 
"A MÜTF kezdeményezéséhez kapcsolódva érdemes hírt adni azokról a kezdeményezésekről, amelyek hasonló céllal indultak el, és hatékonyan támogathatják a pénzügyi ismeretek elterjesztését. A Magyar Nemzeti Bank szintén fontos céljának tekinti, hogy alapfeladatainak támogatásaként hozzájáruljon a lakosság, és különösen a fiatalok pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez, melynek keretében évek óta szervez ehhez kapcsolódó programokat.
Az MNB Látogatóközpontja a pénz- és jegybanktörténet mellett programjain keresztül a mindennapi pénzügyek világába kínál betekintést. A középiskolások számára az elmúlt négy tanévben megrendezett Monetary - Közgazdálkodj Okosan! vetélkedőn a 2007/2008-as tanévben már több mint ezer diák vett részt.
Fontos eredmény a „A Pénz beszél – Te is érted?” című – az Európai Bizottság felmérése által is elismert – középiskolai kiadvány elkészítése. A 2007-ben 120 ezer végzős, 2008-ban pedig 230 ezer 11. és 12. évfolyamos diáknak eljuttatott tájékoztató füzet közérthető, tömör formában nyújt információkat azokról a pénzügyi termékekről és szolgáltatásokról, amelyekkel a munkába álló vagy a felsőoktatásban továbbtanuló fiatalok szükségképpen kapcsolatba kerülnek.

Szintén a mindennapokhoz szükséges gazdasági-pénzügyi ismeretek széles körű elterjedéséhez járulhat hozzá a Pénziránytű honlap (www.penziranytu.mnb.hu) elindítása, amely a jegybank működésével és céljaival összefüggő témakörökben közérthető formában foglalja össze a legfontosabb ismereteket."