szerző:
eduline/mti

A világ leggazdagabb emberei idén közel ezermilliárd dollárral növelték vagyonukat. De vajon hol tanult Jeff Bezos, Bill Gates vagy Amancio Ortega? Ki szerzett diplomát a világ egyik legjobb egyetemén, és ki hagyta ott az iskolát 14 évesen?

A Bloomberg hírügynökség milliárdos indexében szereplő 500 legtehetősebb ember együttes vagyona 5300 milliárd dollár volt december 26-án, jóval meghaladva az egy évvel korábbi 4400 milliárd dollárt. Az idei lista élére Jeff Bezos, az Amazon.com alapítója került, akinek a vagyona 34,2 milliárd dollárral 99,6 milliárd dollárra emelkedett. 

©

Jeff Bezos a Miami Palmetto High Schoolban érettségizett, már középiskolásként érdekelték a technológiai és tudományos témák, részt vett a floridai egyetem tudományos kurzusán. Mégsem oda, hanem a Princetonra jelentkezett, informatikai képzésen szerzett diplomát 1986-ban, nyolc évvel később pedig megalapította az Amazon.com-ot.

A korábbi listavezető Bill Gates a második helyre csúszott vissza. A Microsoft alapítójának a vagyona 8,89 milliárd dollárral 91,3 milliárd dollárra nőtt. Gates már tizennégy évesen céget alapított, de közben tanulni is volt ideje: az 1600 pontos SAT vizsgán mindössze tíz pontot vesztett. Meg is kezdte tanulmányait a Harvardon, amit egy év után azért hagyott ott, hogy elindítsa a magániskolából ismert barátjával, Paul Allennel közös szoftvercégét: 1975-ben létrejött a Microsoft.

©

A legtehetősebb három európai közül a leggazdagabb az 500-as lista negyedik helyén álló spanyol Amancio Ortega. Az Inditex textilipari konszern és a Zara ruházati áruházlánc alapítójának a vagyona idén 3,4 milliárd dollárral 75,5 milliárd dollárra emelkedett. Pedig Ortega nemhogy diplomát nem szerzett, a középiskolát sem fejezte be, 14 évesen otthagyta az iskolát, és munkát vállalt. Viszont megtanult ruhákat készíteni és eladni. 1972-ben alapította a fürdőköpenyt gyártó Confecciones Goát, ahol több ezer helyi nőt foglalkoztatott. 1975-ben új divatcéggel folytatta. Ma már egy hatezer üzletből álló hálózat, az Inditex tulajdonosa, amelyhez a Zarán kívül olyan ruhamárkák tartoznak, mint a Massimo Dutti, a Stradivarius, a Pull and Bear és a Bershka.

Az ötszáz leggazdagabb ember közül 38 kínai. Közülük is a leggazdagabb az online kereskedelemmel foglalkozó Alibaba alapítója, Jack Ma, akinek a vagyona 12,1 milliárd dollárral 45,4 milliárd dollárra emelkedett. Jack Ma az 500-as lista 17. helyén áll. 1988-ban egyébként - hosszas próbálkozás és tanulás után angoltanárként végzett, de (ez aligha meglepő) nem abból gazdagodott meg.

Diploma nélkül is milliárdos lett: itt tanult a világ 5 leggazdagabb embere

Vajon mindenképpen kell diploma ahhoz, hogy milliárdos legyél? De akkor hol tanult a Microsoft, az Oracle és a Zara alapítója? Bill Gates A lista legfiatalabb tagjaként vezeti a sort 85,5 milliárd dolláros vagyonnal. Gates korán kezdte, már tizennégy évesen céget alapított, de közben tanulni is volt ideje: az 1600 pontos SAT vizsgán (amely az Egyesült Államokban az érettséginek felel meg) mindössze tíz pontot vesztett.