szerző:
Eduline

Rossz hírünk van: néhány hét múlva kezdődik a vizsgaidőszak. Amit könnyű elszúrni. Hogyan? Mutatjuk.

Ha elhiszitek magatokról, hogy egy éjszaka alatt be tudtok magolni egy 600 oldalas könyvet.

Tapasztalatból mondjuk: ennyi idő még a könyv elolvasására sem elég. Olyan persze előfordulhat, hogy a 600-ból néhány óra alatt átnéztek negyven-ötven oldalt, és akkora szerencsétek van, hogy pont olyan tételt húztok, amit megtanultatok. De hagyjuk inkább az önámítást: a könnyebb vizsgákra is legalább két-három nap felkészülés kell, és akkor a buktatós tárgyakról még nem is beszéltünk.

Ha rendszeresen beszélgettek „én már minden vizsgámat letudtam” Bélával az egyetemi folyosón.

Tilos. Az idegesítő csoporttársakat – pláne azokat, akik a maradék önbizalmatokat is letörik – vizsgaidőszakban kerülni kell. Persze az idegeskedőkkel és az energiavámpírokkal sem érdemes a szóbeli/írásbeli előtt hosszas beszélgetésbe bocsátkozni.

©

Ha a vizsga előtti éjszaka
öt-hat kávét lenyomtok.

Ha túlzásba viszitek a kávézást, könnyen koffeinmérgezés lehet a vége – és higgyétek el, a tünetek nagyon kellemetlenek. Pláne, hogy a vizsgán minden erőtökre és agysejtre szükségetek lesz, a durva kialvatlanság és a koffeinbomba azonban nem jó kombináció.

Ha kihagyjátok
az összes családi ünnepet.

Az egész család a nappaliban ünnepel, ti pedig kénytelenek vagytok a karácsonyi vacsora után bevonulni a szobátokba, és az anatómia/statisztika/grammatikakönyvvel tölteni az ünnepet? Ha meg tudjátok oldani, legalább erre az egy estére tegyétek félre a tananyagot (nem, ettől másnap nem lesz könnyebb magolni, de legalább szusszantatok egyet).

Ha január első két hetére teszitek be
az összes vizsgát.

Ezzel persze nincs baj, ha összesen három-négy könnyebb vizsgát kell letudnotok, de ha hét-nyolc szóbelitek és írásbelitek is lesz, érdemes több időt adni magatoknak. Úgy legalább időnként tarthattok egy-egy szabadnapot.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!