szerző:
Eduline

Több ösztöndíjra és támogatásra pályázhatnak a következő hetekben az egyetemisták és főiskolások - ezeket nem szabad elfelejteni.

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj
Határidő: október 20.

A tanárszakos hallgatók Klebelsberg-ösztöndíjára október 20-ig pályázhatnak azok, akik magyarországi egyetemen vagy főiskolán, tanárszakon tanulnak, Magyarországon vagy Magyarországgal szomszédos országban élnek, és magyar anyanyelvűek.

Az ösztöndíjasok havi 25-75 ezer forintot kapnak - a második félévtől az összeg a tanulmányi eredményeknek megfelelően változik. Az ösztöndíjasoknak vállalniuk kell, hogy elvégzik a tanárszakot, és legalább az ösztöndíj folyósításával megegyező ideig főállású tanárként dolgoznak. A részletekért kattintsatok ide. Itt a lista: ilyen ösztöndíjakat kapnak az elsőéves egyetemisták.

Bursa Hungarica-ösztöndíj
Határidő: november 7.

November 7-ig pályázhatnak a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló hallgatók a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjra.

©

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő tájékoztatása szerint az ösztöndíjra olyan hátrányos helyzetű hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben nappali tagozatosként alap- vagy osztatlan képzésen, mesterképzésen, felsőfokú vagy felsőoktatási szakképzésen tanulnak, finanszírozási formától függetlenül.

Most azok jelentkezhetnek, akik a 2014/2015-ös tavaszi félévre vagy a 2015/2016-os őszi félévre szeretnék megpályázni a havi 5-10 ezer forintos ösztöndíjat. Mi a Bursa Hungarica, kik pályázhatnak és hogyan? Az öt legfontosabb kérdés és válasz.

Családi támogatások
Határidő: október 15.

Október 15-ig kell eljuttatni a Magyar Államkincstárhoz az egyetemisták és főiskolások jogviszony-igazolását - olvasható a Magyar Államkincstár honlapján.

A felsőoktatási intézményben tanulók után nem jár családi pótlék, még akkor sem, ha 18 évnél fiatalabbak. Ugyanakkor ha több eltartott gyermek van a családban, a családi pótlék megállapításakor figyelembe veszik az egyetemistákat-főiskolásokat is. Vagyis ha a családban van egy 11, egy 13, illetve egy 20 éves eltartott tanuló, a családi pótlék csak a két fiatalkorú gyermek után jár, összege azonban a három- vagy többgyermekes családoknak járó pótlék lesz.

Út a diplomához
Határidő: 2015 februárjáig folyamatosan

Már pályázhattok az idei Út a diplomához elnevezésű ösztöndíjra, amellyel akár 350 ezer forintos tandíjtámogatást vagy 125 ezer forintos ösztöndíjat is szerezhettek.

A támogatást hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, kiemelten roma származású hallgatóknak hozták létre. Ez azt jelenti, hogy igazolnotok kell a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzeteteket.

Kizáró tényező, ha már kaptok valamilyen, félévente 50 ezer forintnál magasabb összegű támogatást a hátrányos helyzetetek vagy roma származásotok miatt. Ezen kívül az ösztöndíjra nem pályázhatnak azok, akik roma szakkollégium tagjai - a tandíjtámogatásra viszont igen. Bővebb infót itt találtok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!