szerző:
Eduline

Nemcsak az itthoni, hanem a külföldi egyetemek is különböző tandíjkedvezményekkel segítik a kevésbé tehetős diákokat - van, ahol azok kapnak plusz támogatást, akik a családjukban elsőként szereznének diplomát, máshol a külföldi hallgatók tandíját csökkentik. Amerikai és brit példák közül szemezgettünk.

Az amerikai és brit egyetemek is alternatív megoldásokkal támogatják azokat a diákokat, akik nem tudják kifizetni a tandíjat
©

Nagy-Britanniában 2012-ben emelték háromszorosára az éves tandíj összegének felső határát: az egyetemek, főiskolák akár 9000 fontot is kérhetnek a BA- és BSc szakosoktól. Az Egyesült Államokban a legmagasabb éves tandíj 45,9 ezer dollár (10 millió forint), ezért a pénzért azonban a legnevesebb magánegyetemeken lehet tanulni. Melyik amerikai intézményekben a legdrágább az oktatás az USA-ban? Itt találjátok a listát.

Amire magyar diákok is pályázhatnak

Bár a tandíjak mindkét országban borsosak, sok amerikai és brit egyetem kínál szociális és teljesítményalapú ösztöndíjakat, illetve munkalehetőséget - ezekre a magyar jelentkezők is pályázhatnak.

Száz százalékban finanszírozza a külföldi hallgatók tandíját és megélhetését az első évben a Kentucky államban található Berea College. A felsőbb évfolyamokban szociális helyzet alapján lehet pénzügyi segítségre pályázni, emellett a főiskola munkát is biztosít a campuson, tanév közben és nyáron is. Az intézményben huszonnyolc, többek között természet-, társadalom- és bölcsészettudományi, zenei és pedagógiai alapszak közül választhattok.

A Massachusetts állambeli Amherst College - amely harminchat különböző területen kínál kurzusokat - szintén ösztöndíjjal és munkalehetőséggel támogatja a kevésbé tehetős családból származó diákokat.

Milyen támogatásokra lehet pályázni itthon?
Tandíjmentesség, tanulmányi ösztöndíj, családi kedvezmény – ilyen támogatásokat kínálnak hallgatóiknak a magán- és alapítványi főiskolák. A nem állami intézmények alapképzésein 2013-ban sem lesznek államilag finanszírozott helyek, az intézményi ösztöndíjak segítségével a legjobb teljesítményűek mégis ingyen tanulhatnak. Részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Az American Association of University Women nevű szervezetnél amerikai egyetemekre jelentkező külföldi nők pályázhatnak 18 ezer dolláros ösztöndíjra, amennyiben BA-, BSc- vagy MA- MSc-szakon tanulnának.

A London Metropolitan University nemzetközi hallgatóknak kiírt ösztöndíjára azok pályázhatnak, akiket már felvettek az egyetem valamelyik mesterképzésére. A jelentkezők közül az addigi tudományos és tanulmányi eredmények, illetve az alapján döntenek, hogy a hallgató tudása mennyire lesz használható a saját országában. A támogatás a tandíj akár száz százalékát is fedezheti.

A birminghami egyetemen 18 pályázatot írtak ki egyéves mesterképzés tandíjának támogatására (az ösztöndíj összege 10 ezer font), itt a tanulmányi eredményen kívül figyelembe veszik az egyéb tevékenységeket (zene, sport) is.

Ösztöndíj "elsőgenerációsoknak"

Az amerikai és a brit egyetemek egyéb - sok esetben egészen különleges - konstrukciókkal támogatják a jelentkezőket, ezekre azonban elsősorban a helyi diákok pályázhatnak. A coloradói és az iowai egyetem például azoknak a hallgatóknak kínál ösztöndíjat, akiknek a szülei nem tanultak egyetemen, főiskolán. A kentucky-i egyetem a pénzügyi támogatás mellett saját "fejlesztési tervet" is kidolgoz, sőt mentorprogramot is kínál az „elsőgenerációs” hallgatóknak.

Az iowai egyetem azoknak is ösztöndíjat kínál, akiknek valamelyik családtagja az intézményben végzett - ők automatikusan 1500 dolláros ösztöndíjat kapnak (ehhez hasonló program itthon is működik, például a Budapesti Gazdasági Főiskolán, illetve a Gábor Dénes Főiskolán). Az egyetemen teljesítményalapú támogatásra pályázhatnak a hátrányos helyzetű, illetve az etnikai kisebbségekhez tartozó hallgatók is. Milyen ösztöndíjakat, kedvezményeket kínálnak az itthoni magánfőiskolák? Erről itt olvashattok, arról pedig, a külföldi részképzést vagy tanulmányutat biztosító ösztöndíjakról pedig itt találjátok összeállításunkat.

A Lancaster University minden olyan hallgatónak évi 1000 fontos ösztöndíjat biztosít, akinek a családja kevesebb mint 42 600 fontból, vagyis 14 millió forintból él évente, azok pedig, akik kitűnő eredménnyel végezték a középiskolát, további 1000 fontos támogatást kapnak. A University College London külön ösztöndíjat kínál a Lengyelországból, Bulgáriából, Romániából, Kínából, Hong Kongból és Afrikából érkező hallgatóknak (akár évi 20 ezer font értékben), illetve a rosszabb anyagi körülmények közül jövő és a jól teljesítő diákoknak is.

Nagy-Britanniában 2012 óta nemzeti ösztöndíjprogram is működik a 25 ezer fontnál alacsonyabb jövedelmű családokból származó hallgatók segítésére: a hallgatók egyszeri, legalább 3000 fontos támogatást kapnak az első tanévben.