szerző:
MTI

Június 10-tól 75 százalékos kedvezménnyel fognak utazni a vasúton és az autóbuszokon a cseh diákok - így döntött kedden az ügyvezető cseh kormány.

©

Andrej Babis ügyvezető miniszterelnök a Twitter közösségi portálon azt írta, hogy a döntés a 26 éven aluli diákokat érinti. "A hat éven aluli gyermekek továbbra is ingyen utazhatnak mindenütt, míg az egészségkárosultaknak megmaradnak az eddigi kedvezményeik" - tette hozzá Babis. A kedvezményes jegyvásárláshoz elég lesz a személyazonossági igazolvány felmutatása.

Az államkasszát a kedvezményes utazás biztosítása évente 5,83 milliárd koronával (mintegy 70 milliárd forinttal) terheli meg. Az idei költségvetési kiadást 3,26 milliárd koronára becsülték, s azt a kormány pénzügyi tartalékából biztosítják.

Ugyanakkor a személyszállító vállalatoknak lehetőségük lesz arra, hogy bizonyos járatokon ne engedélyezzék a kedvezményes utazást. Ennek különböző okai lehetnek, például a járatok túlterheltsége.  

Dan Tok cseh közlekedési miniszter becslése szerint azonban az ilyen járatok várhatóan az összes járatnak mindössze néhány százalékát fogják alkotni. Várható esetként a Prága-Bécs közötti gyorsvonatokat vagy a Prága környéki helyi érdekű vasutat említette.

Ingyenes vonatjegyet kapnak a diákok, ha ezekbe a városokba utaznak

Huszonöt helyszínnel, köztük a gyulai várral bővült a diákok számára díjmentes vasúti utazással látogatható országos múzeumok, nemzeti emlékhelyek és műemlékek köre - jelentette be a gyulai várban pénteken tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára.