szerző:
Eduline

A duális képzés a gyakorlatra fekteti a hangsúlyt. De arra készüljetek, nem lesz egy egyszerű sétagalopp, viszont hatalmas előnyhöz juthattok a munkaerőpiacon.

©

A duális képzésnek több előnye is van, de talán a legfontosabb az, hogy több gyakorlatot ad, mintha nyáron helyezkednétek el pár hétre. A vállalatok igénylik a gyakorlatorientált képzésről kikerült szakembereket, így a munkaerőpiacon is hatalmas előnyhöz juthattok. Emellett az egyetem alatt megszerezhetitek a szükséges soft skilleket, mint például a vezetési képességet, az együttműködési készséget vagy a vállalati kultúra ismeretét. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a képzés egésze alatt fizetést kaptok attól a cégtől, ahol gyakorlaton vagytok. Így fest ez más országokban

Így néz ki a gyakorlatban

A képzés tanévenként kétszer 24 hét, tehát egy évben 48 hét (ami csaknem kétszerese a "hagyományos” képzési időnek). Ebből évente átlagosan 26 hetet vesz igénybe az elméleti és 22 hetet a gyakorlati képzés. Az már egyetemenként változik, hogyan osztják ezt be. Általában az első két évben nagyobb hangsúlyt kap az elméleti oktatás, olyankor csak évente 18 hetet töltenek a hallgatók a vállalatoknál. A harmadik évben viszont a gyakorlat kerül előtérbe, akkor heti három napot már a cégnél dolgoznak a diákok. Tehát aki duális képzésre akar menni, készüljön fel, hogy sűrűek lesznek az egyetemi évei, hiszen a szünetekben és a vizsgaidőszakban is dolgozni fog. Sőt, a gyakorlati vizsgákat a vállalatnál fogjátok letenni.

A cég minden hallgatóval munkaszerződést köt – ebben rögzítik, hogy milyen fizetést kaptok vagy hogy mennyi szabadság jár nektek. A fizetés havonta a minimálbér legalább 60%-ának megfelelő összeg. Ebből viszont már nem kell adót és járulékot fizetnetek. A cégek általában 4 hét szabadságot adnak.

A vállalatok szabadon választható tárgyakat is meghirdethetnek nektek a saját specialitásaiknak megfelelően, sőt, a képzés végén írhattok olyan szakdogát is, amely a vállalat kutatási témáihoz kötődik.

Jelentkezés

A jelentkezés kissé bonyolultnak tűnhet elsőre. Ha duális képzésre akartok járni, nem elég csak az egyetemre jelentkezni, lesz egy vállalati felvételi szakasz is. A felvételi tájékoztatóban benne lesz az is, hogy az adott szakon milyen vállalatoknál lehet gyakornokoskodni. Így amikor jelentkeztek az egyetemre, a vállalatok képviselőivel is fel kell vennetek a kapcsolatot, majd az ő saját felvételi eljárásukon is át kell esnetek.

A cégek július első napjaiban mindenkit kiértesítenek, hogy felvették-e vagy sem. Ez azért fontos, mert a jelentkezőnek – sikeres vagy sikertelen vállalati felvételi eljárásának tudatában – még lesz ideje és lehetősége, hogy az állami felvételi eljárásban a jelentkezési sorrendjét – a besorolási döntés (ponthatárhúzás) időpontját megelőző 14. napig terjedő határidőn belül – egy alkalommal módosíthassa.

Azt azonban hangsúlyozzuk, hogy a sikertelen vállalati felvételi eljárás nem érinti az általános felvételi eljárást, nem befolyásolja a ponthatárhúzás eredményét. Sőt, ha fel is vesznek titeket a duális képzésre, bármikor kérhetitek, hogy a „hagyományos” képzésre soroljanak át titeket.