szerző:
Eduline

Milyen speciális ösztöndíjakra pályázhatnak egyetemisták és főiskolások? Milyen plusz támogatást kaphatnának a leendő tanárok, informatikusok, gyógypedagógusok, diplomás ápolók?

©

Klebelsberg Képzési Ösztöndíj

A Klebelsberg-ösztöndíjra az osztatlan tanárszakosok és a gyógypedagógusok pályázhatnak, a sikeres pályázók félévente 125 ezer és 375 ezer forint közötti összeget nyerhetnek el. Azonban vállalniuk kell, hogy jó tanulmányi eredménnyel tanulnak, és hogy a diploma megszerzése után a megadott területen legalább annyi időt töltenek a pályán, amíg igénybe veszik az ösztöndíjat. 

A pályázat elektronikus beadásához a központ honlapján található elektronikus felület áll rendelkezésre.

Törőcsik Mari-ösztöndíj

Törőcsik Mari-ösztöndíjra a Színház- és Filmművészeti Egyetem színművész szakán tanuló, legfeljebb 25 éves hallgatók jelentkezhetnek. A havi nettó 100 ezer forintos ösztöndíjban évente két hallgató részesülhet.

©

Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj

Erre az ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportolnak, és olimpiai/paralimpiai versenyszámban éremesélyesek Európa-bajnokságon, világbajnokságon vagy olimpián, paralimpián. Az ösztöndíj havi összege 120 és 240 ezer forint között mozog.

Informatikusok ösztöndíja

A 2018-ban induló ösztöndíjra azok plyázhatnak, akik informatikai képzésen tanulnak, és elérik a 3,5-ös tanulmányi átlagot. Erről az ösztöndíjról bővebben itt olvashattok.

Havi 100 ezer forintos ösztöndíjat kaphat sok egyetemista: mutatjuk a részleteket

Havi 100 ezer forintos ösztöndíjat kaphatnak februártól vagy legkésőbb szeptembertől azok az informatika szakos hallgatók, akik legalább 3,5-es tanulmányi átlagot érnek el, és teljesítenek legalább 24 kreditet - írja a Népszava. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár hétfőn jelentette be, hogy ösztöndíjat indítanak informatikus szakosoknak.

Michalicza-ösztöndíj

Az ápolás mesterképzési szakos hallgatók Michalicza-ösztöndíjával a felsőfokú végzettségű ápolókat és mentőtiszteket támogatja a mesterfokozat és az okleveles ápoló szakképzettség megszerzésében. Az ösztöndíj mértéke a képzés első félévében 640 ezer forint, a második félévétől kezdve pedig 320 ezer és 640 ezer forint közötti összeg lehet félévente. Azonban az ösztöndíj csak legfeljebb három féléven keresztül folyósítható.

Collegicum Hungaricum

Erre az ösztöndíjra olyan mesterszakos hallgatók és kutatók pályázhatnak, akik szeretnének betekintést nyerni és adatokat gyűjteni a bécsi központi közgyűjteményekben, levél- és kézirattárakban, könyvtárakban, múzeumokban és egyetemi vagy állami kutatóhelyeken.

Eláruljuk, kik azok az egyetemisták, akik 120-240 ezer forintos ösztöndíjat kapnak

Szeptember 22-ig lehet pályázni a "magyar sportcsillagok" ösztöndíjra, a nyertes egyetemisták, főiskolások akár havi 240 ezer forintot is kaphatnak. A kormány.hu oldalon közzétett tájékoztató alapján a magyar sportcsillagok ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek, olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportolnak, és olimpiai/paralimpiai versenyszámban éremesélyesek Európa-bajnokságon, világbajnokságon vagy olimpián, paralimpián.