szerző:
Eduline

Külföldi továbbtanulást terveztek, de a családi büdzsé nem teszi lehetővé, hogy tandíjat fizessetek? Mutatjuk, hol lehet ingyen tanulni.

Számos olyan ország van, ahol a diákok ingyen vagy nagyon kedvező díjak mellett szerezhetnek diplomát. Az alábbiakban olyan országokat listáztunk, ahol alacsony költségű vagy ingyenes oktatásban részesülhettek.

Németország

Ahogy már korábban írtunk la, több mint 2500 magyar hallgató tanul német egyetemeken, az alapképzésekért EU-s állampolgárként ugyanis nem kell fizetniük. De milyen költségekkel kell számolnotok, ha Németországban tanulnátok tovább? És milyen a felvételi rendszer?

Az alapképzésért egyetlen németországi tartományban sem kell fizetni – persze a tandíjmentesség csak az állami felsőoktatási intézményekre vonatkozik. A különböző mesterképzésekért és felsőoktatási továbbképzésekért az állami egyetemeken is kérhetnek tandíjat, de a szabályok értelmében az összeg szemeszterenként maximum 500 euró, vagyis körülbelül 160 ezer forint lehet.

A további költségekről és hallgatói kiadásokról itt olvashattok bővebben.

Így szerezhettek diplomát a németországi egyetemeken - itt vannak a részletek

Több mint 2500 magyar hallgató tanul német egyetemeken, az alapképzésekért EU-s állampolgárként ugyanis nem kell fizetniük. De milyen költségekkel kell számolnotok, ha Németországban tanulnátok tovább? És milyen a felvételi rendszer? Van tandíj? Az alapképzésért egyetlen németországi tartományban sem kell fizetni - persze a tandíjmentesség csak az állami felsőoktatási intézményekre vonatkozik.

Franciaország

Franciaországban is ingyenesen (vagy nagyon alacsony költséggel) tanulhattok az egyetemeken, függetlenül állampolgárságotoktól. Bár technikailag létezik egyetemi díj, ez kifejezetten alacsony, évente csak 184 euró. Kiegészítő díjak felemelhetik ezt az árat, ha például orvosi vagy mérnöki képzésen tanulnátok, de ez sem számottevő költség - írja a Top Universities.

Észak-európai országok

Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország szintén ingyenes vagy olcsó képzéseket kínálnak. Norvégiában például az egyetemi tanulmányok minden diák számára ingyenesek, függetlenül a tanulmányi szinttől vagy az állampolgárságtól. Izland négy állami egyetemén sem kell tandíjjal számolnotok, itt csak regisztrációs díjat kell fizetni.

Mennyibe kerül havonta, ha valamelyik brit egyetemen tanultok?

Mekkora összeggel kell számolnotok, ha valamelyik brit egyetemen szeretnétek továbbtanulni? Nagy különbségek lehetnek aszerint, hogy Londonban vagy máshol Angliában van az egyetem - London akár 20 százalékos felárat jelenthet, a másik véglet egy pici város. Kiadások - a tandíjon túl.

Ausztria

Németországhoz hasonlóan Ausztria is népszerű a magyar fiatalok körében, többek között az ingyenes képzések miatt. A német nyelvű képzésekért nem kell fizetni, mindössze egy 17,5 eurós regisztrációs díjat kell fizetnie a leendő hallgatóknak félévente. Amennyiben nem sikerül az ideális képzési idő, valamint plusz két féléven belül diplomát szerezni, onnantól félévente már 364 eurós tandíjat kell fizetni.

Ha több európai vagy távolabbi ország felsőoktatása is érdekel, akkor ebben a listában bővebben olvashattok a Spanyol, Argentín, Olasz vagy indiai egyetemek követelményeiről vagy tandíjairól.

Egyre több magyar diák felvételizik brit egyetemre, kilenc év alatt megháromszorozódott a számuk

Kilenc év alatt majdnem a háromszorosára emelkedett a brit egyetemekre jelentkező diákok magyar száma - derül ki a Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) 2018-as adataiból. Idén összesen 980-an felvételiztek az Egyesült Királyság felsőoktatási intézményeibe, van olyan vezető gimnázium, ahonnan minden harmadik végzős külföldre készült.