Czervan Andrea
Czervan Andrea

Fergeteges bulik, strand, az első egyetemi barátságok - erről szól a gólyatábor, amelyet vétek kihagyni. Megnéztük, mire számíthatnak az ELTE, a Corvinus és a BME elsőévesei: körképünk első része.

Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK, TáTK, PPK

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán augusztus 22-25. között a szokásos helyszínen, a zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrumban rendezik meg az elsősök buliját. 1996 óta minden évben a régi úttörőtábor ad otthont az eseménynek: a hely szelleméhez igazodva itt nem is csapatokba, hanem őrsökbe tömörülnek a gólyák. Az elsősökre szakmai programok - szakos és kollégiumi tájékoztatók -, csapatépítő játékok és koncertek várnak, a Balaton partján pedig a strandolás sem maradhat el. A szervezők hatszáz gólyára számítanak.

A BTK-s gólyatáborról a legtöbb embernek először alighanem a listázási ügy jut az eszébe: az atv.hu februárban írt arról, hogy a 20009-es táborban világnézetük, pártszimpátiájuk, felekezeti hátterük és vélt származásuk alapján készítettek listákat a gólyákról a szervezők. Az üggyel kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatjátok.

A Társadalomtudományi Kar gólyatáborát augusztus 27-30. között, Salgótarjánban tartják, az elsősök reggel a Keleti pályaudvaron találkoznak. Lesz sport, buli, csapatjáték, és bemutatkozik az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium is. Az ivóversenyek, koncertek és strandolások a TáTK-n sem maradhatnak el - ilyen bulira kell számítani:

A Pedagógia és Pszichológiai Kar gólyatáborának helyszíne - amelyet a zombinvázió után megmaradt kolónia tagjaival szervez az Emberi Légió a Túlélésért Egyesület Planetáris Posztapokaliptikus Kabinet-je (ELTE PPK) - viszont titkos: a diákok reggel, a Déli pályaudvaron találkoznak A szakmai programok mellett a legnagyobb szuper- és akcióhősök vezetésével lesznek éjszakai túrák és vetélkedők - a napot természetesen itt is "rituálisan végzett szeletelő mozdulatokkal kísért fülszaggató zene" zárja.

Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem GTK, ÉMK

A BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán is augusztus 22-25. között, szintén a Balaton partján tartják a gólyatábort. A helyszín Siófok, a program pedig: reggeli torna a vízben, töménytelen mennyiségű alkohol elfogyasztása, testfestés, koncertek. A vonat a Kelenföldi pályaudvarról startol, a gólyáknak egy bontatlan, zöld üveges sört kell magukkal vinniük, amelyre szükségük lesz a táborba való belépéshez. Az előző évek legjobb pillanatai:

A BME GTK sem úszta meg botrány nélkül: az Átlátszó Oktatás nevű blog írt arról, hogy a gólyáktól egész alakos fotót és Facebook-profilt kérnek, emellett pedig egy „erkölcstesztet” is kitöltetnek velük. A hallgatói önkormányzat azóta lecserélte a jelentkezési lapot.

Az Építőmérnöki Karon egy zöld üveges ital a belépés feltétele: augusztus 19-22. között, Balatonkenesén rendezik meg a gólyatábort. Előzetes:

Budapesti Corvinus Egyetem T-kar, G-kar és K-kar

A Corvinus Gazdálkodástudományi, Közgazdaságtudományi és Társadalomtudományi Kara (GTK-KTK-TTK) közös alapszakos gólyatáborának helyszínét még az elsősök előtt is titokban tartják: ők augusztus 25-én reggel találkoznak az instruktorokkal a Keleti pályaudvaron.

A táborba, amelyet az Öntevékeny Csoportok Irodája, vagyis az ÖCSI szervez, vinni kell két font mozákot - előbb-utóbb mindenki megtudja, mi az -, a kormány rendezvényének mintájára pedig lesz táncválasztó-párválasztó is, amelyet ezúttal nem bíznak a véletlenre: a résztvevők ingyen szállhatnak fel az ország legkisebb óriáskerekére, a Corvinus Eye-ra.

A negyedik nap tematikája Erdély: lesz pálinkázás, tréfás földrajzi székfoglaló vetélkedő és emlékcsata is. Esténként fellép a Nemzeti Dohánybolt punkzenekar, és játszik DJ Szapolyai, valamint Pusztító és Kozák is. Beiratkozás, diákigazolvány, kollégium, albérlet: gólyáknak szóló kisokosunkat itt találjátok.