szerző:
Eduline

Gazdasági szakra szeretnétek jelentkezni a 2018-as felvételin? Néhány dolognak érdemes utánajárni még a jelentkezési lap kitöltése előtt.

©

Milyen tárgyakból kell emelt szintű érettségit tenni?

Először érdemes megnézni, hogy az adott szakon milyen tárgyból kell közép- vagy emelt szint érettségit tenni. Ha idén érettségiztek, akkor itt találjátok azoknak a szakoknak a listáját, amelyekhez egy vagy két tantárgyból emelt szintű érettségit kell tennetek. Különösen érdemes figyelni, ha alkalmazott gazdaságtanra vagy gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzésre jelentkeztek, ugyananis ezen a két szakon biztosan van kötelező emelt szintű érettségi.

Itt a lista: ezeken a szakokon már 2018-ban kötelező lesz az emelt szintű érettségi

2018-ban felvételizők, figyelem: itt találjátok azoknak a szakoknak a listáját, amelyekhez egy vagy két tantárgyból emelt szintű érettségit kell tennetek. Agrár képzési terület Állatorvosi: biológia emelt szinten ÉS kémia emelt szinten Erdőmérnöki: matematika kötelező és a következő tárgyak közül még egy: biológia vagy fizika vagy kémia vagy egy szakmai előkészítő tárgy vagy egy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy - egy vizsgatárgyat emelt szinten kell teljesíteni.

Előzetes ponthatárok

Ha ezzel megvagytok, akkor annak is érdemes utánajárni, hogy a választott gazdasági szakon vannak-e előzetes ponthatárok. Gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi tanulmányok, kommunikáció és médiatudomány, általános orvosi - többek között ezeken a szakokon is megállapítottak 2018-ra előzetes ponthatárokat. 

Azonban nyolc szakon jóval alacsonyabbak a ponthatárok, mint tavaly. Változott például az alkalmazott közgazdaságtan ponthatára, oda 30 ponttal kevesebb kell, mint tavaly, 458 helyett 428-nál húzták meg az előzetes ponthatárokat. A részletes listát itt találjátok:

Mihez kezdhettek a diplomával?

Ha szeretnétek mindent megtudni a kiválasztott szakról, akkor érdemes elolvasni a hivatalos szakleírásokat, amelyekből kiderül, hogy milyen továbbtanulási lehetőségeitek lesznek az alapképzés elvégzése után, mekkora a friss diplomások kezdőfizetése, mi az, amit megtanítanak az egyetemi félévek alatt.

Így választhatjátok ki a tökéletes szakot: öt fontos tanács felvételizőknek

Február 15-ig jelentkezhettek az egyetemek és főiskolák szeptemberben induló képzéseire. De mi a helyzet akkor, ha még fogalmatok sincs, milyen szakot jelöljetek meg az e-felvételi rendszerében? Honnan lehet megtudni, melyik képzésen milyen tantárgyakat oktatnak, hol lehet a végzettséggel elhelyezkedni, és jó-e a hangulat a tanszéken? Megmutatjuk.