szerző:
Eduline

Dress code a közszolgálati egyetemen: a Magyar Narancs által közölt rektori körlevél több öltözködési szabályt is tartalmaz. A dolgozóknak tilos a strandpapucs, a sportcipő és a miniszoknya.

©

"Az irodai öltözet legáltalánosabb kombinációja az egybeszabott ruha, valamint a blúz vagy szolid top blézerrel, szoknyával, illetve nadrággal viselve. A szoknya vagy ruha hosszának megválasztásánál ügyeljünk a visszafogottságra: általánosan elfogadott tétel, hogy az térd felett legfeljebb 5 cm-rel végződjön" - ehhez hasonló szabályokat tartalmaz az a körlevél, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora küldött az intézmény dolgozóinak, és amelyet a Magyar Narancs hozott nyilvánosságra.

A levél felhívja a figyelmet arra, hogy az öltözetnek takarnia kell a tetoválást, a piercinget, a köldököt, illetve a fehérneműt, "nem fogadható el semmilyen, sportoláshoz használt ruhadarab viselése (sportcipő, szabadidőruha) viselése, nem ajánlott a túlzott parfümhasználat, a hivalkodó ékszerek viselése, valamint hölgyek esetében az erős smink sem".

A rektori körlevél egészen részletesen taglalja, mit szabad, és mit nem. Az egyetemen dolgozó nők például visszafogott színvilágú cipőt hordhatnak, "kerülendő a túl magas sarok, zárt cipővel együtt harisnya viselése kötelező". Pánt nélküli vagy spagettipántos ruhát csak kánikula idején lehet viselni, és akkor is csak vállat takaró felsővel vagy boleróval. A strand- vagy a kertészpapucs tilos.

A férfiaknak részletes útmutatóval szolgál a levél: "érdemes odafigyelni a nadrág hosszára: ha ülés közben a nadrág szára felhúzódik, és a zokni kilátszik, annak színe mindenképp harmonizáljon a nadrág színével. Sötét tónusú nadrághoz nem illik világos színű cipőt, zoknit felvenni, így a világosabb tónusú öltözethez választott sötét cipő is kerülendő".

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!