szerző:
Eduline

Török Márk tavalyi megválasztását is érvénytelenítették, mert a törvény szerint túl régóta hallgatói tisztviselő. Szegedi értesülések szerint újraválasztották a kirobbanthatatlan Törököt, de erről titkolózik az EHÖK.

©

Egyelőre azt sem tudhatják a szegedi hallgatók, hogy van-e megválasztott hallgatói elnökük. A Délmagyarország értesülései szerint ismét azt a Török Márkot választotta meg az EHÖK Választmánya, aki közel 13 éve lett először hallgatói képviselő. Csakhogy a felsőoktatási törvény tavalyi módosítása szerint senki nem maradhat 4 évnél tovább a HÖK-ben.

Török és az egyetemi közötti vita alapja, hogy honnan kell számítani a 4 évet. A nem-elnök szerint a törvénymódosítástól, azaz 2015-től, az egyetem és a törvénymódosítást beterjesztő EMMI szerint általános a megfogalmazás, a hallgató összes éveit számolni kell. Ez alapján az előző választás eredményét érvénytelenítette az SZTE rektora, Török állítólag bírósághoz fordult, de az Eduline korábbi érdeklődésére az SZTE elárulta, hogy még maguk sem kaptak semmilyen értesítést a bíróságtól.

12 dékán szólítja fel távozásra a rekord ideje hököző szegedi elnököt

Levélben szólítja fel a Szegedi Tudományegyetem összes dékánja Török Márk EHÖK elnököt, hogy ne menjen bíróságra és fogadja el, hogy el kell hagynia az EHÖK elnöki posztját a négy éves időkorlát túllépése miatt.

A Délmagyarország kereste az EHÖK-öt, Patai Ádám azonban csak annyit árult el sajtófőnökként, hogy két pályázó is volt, de az egyik vissza lépett az idei választáson. Hogy a győztes Török-e, arról nem beszélt. (Minek is ugye sajtófőnök? - a Szerk.)

Amennyiben az SZTE megkapja a választásról szóló dokumentumokat, és abban az áll, hogy Török Márkot választották meg, ismét meg fogja semmisíteni az eredményét.

©

A bírósági ítélet azonban egyre sürgetőbb lehet: amennyiben kiderül, hogy Török a bírósági eljárás halasztó hatálya alatt ugyan elnökként, de egy későbbi elmarasztaló ítélet miatt illegitim módon vett részt az egyetemi döntéshozatalban, illetve szerződéseket is kötött, akkor az összes döntését felül kell vizsgálni, ami jelen állapotok szerint legalább fél évvel vetheti vissza a Szenátust vagy a hallgatói önkormányzatot.

Leválthatják-e a szegedi hallgatók a túlkoros EHÖK-elnököt?

Négy lehetséges módja van, hogy Török Márk távozzon pozíciójából a szegedi EHÖK-ben. Érdekes módon pont a hallgatók távolíthatják el a legnehezebben az évtizedes hököst. Íme a kisokos a magyar egyetemi demokráciához. Török Márk bíróságon tervezi megtámadni azt a rektori határozatot, amely a felsőoktatási törvény szerint megsemmisítette legutóbbi, 2015.