szerző:
Eduline

Nem fotózhatta le Schmitt Pál doktori disszertációját az Origo fotósa a Semmelweis Egyetemen.

Nem fotózhatta le Schmitt Pál doktori disszertációját az Origo fotósa a Semmelweis Egyetemen. Az egyetemi könyvtárban a szerzői jogi törvényre hivatkozva csak a dolgozat borítóját fényképezhette le, de olvasható felvételt nem készíthetett a disszertáció tartalmáról.

Az Origo beszámolója szerint a könyvtárban azt megengedték a sajtó munkatársainak, hogy a dolgozatot elolvassák vagy kijegyzeteljék, de legalább ketten felügyelték őket, hogy senki ne készíthessen felvételt a tartalomról. Schmitt Pál plágiumgyanús doktori disszertációjáról itt olvashattok.

Az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogokról harmadik bekezdésében kimondja, hogy a szerzői jogi védelem az alkotást a szerző szellemi tevékenységéből fakadó egyéni, eredeti jellege alapján illeti meg. A védelem nem függ mennyiségi, minőségi, esztétikai jellemzőktől vagy az alkotás színvonalára vonatkozó értékítélettől - olvasható a jogszabályban.

A törvény 18. bekezdése kimondja, hogy a többszörözés a szerző kizárólagos joga, ő rendelkezhet arról, hogy megengedi-e műve másolását. A jogszabály szerint a mű többszörözésének minősül a nyomtatás, a kép- és videófelvétel.

Politikusok és a plágium

Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével - tudta meg a hvg.hu. Nem ő az első politikus, aki egyetemi dolgozatai miatt kénytelen magyarázkodni. Az elmúlt évek legnagyobb plágiumbuktáiról itt olvashattok.