szerző:
Eduline

Mind a négy magyar orvosi egyetem felkerült a Times Higher Education (THE) tematikus felsőoktatási világrangsorára. Az orvosi és egészségtudományi képzéseket indító intézmények listáján élén az Oxford, a Harvard és a Cambridge áll, a magyar felsőoktatási intézmények közül a Semmelweis Egyetem érte el a legjobb eredményt.

©

A Semmelweis Egyetem képzéseit a 301-400. helyre, a Pécsi Tudományegyetemet a 401-500., a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem orvos- és egészségtudományi képzéseit pedig az 501-600. kategóriába sorolták a Times Higher Education (THE) tematikus rangsorának összeállítói.

A THE rangsorát több szempont – az oktatási és kutatási eredményesség, többek között az egyetemekhez köthető publikációk idézettsége, a külföldi oktatók és hallgatók száma, vagyis a "nemzetközi láthatóság" – alapján állították össze.

A rangsor élén az Oxford áll, de dobogós helyet szerzett a Harvard és a Cambridge is. A tíz legjobb közé került az Imperial College London, a Stanford, a Johns Hopkins, a Berkeley, a UCL, a Columbia és a melbourne-i egyetem.

A régióból a bécsi orvosi egyetem érte el a legjobb eredményt, képzéseit a 101-125. helyre sorolták a rangsorkészítők, sőt az osztrák egyetemek közül a grazi orvosi egyetem is jó eredményt ért el, a 251-300. helyen, míg az innsbrucki egyetem a 301-400. helyen végzett. A szlovák egyetemek közül csak a pozsonyi Comenius került fel a listára (601+ kategória), a szlovéniai felsőoktatási intézmények közül a ljubljanai egyetemet a 401-500., a maribori egyetemet a 601+ kategóriába sorolták, míg Romániából két, Szerbiából pedig egy intézmény került fel a listára.

Hat magyar egyetem a legjobb száz között: itt a 2019-es rangsor

Megjelent a Quacquarelli Symonds (QS) 2019-es egyetemi rangsora, amelyen 11 magyar egyetem szerepel, közülük 6 az első százban. Megnéztük, hogy melyek ezek az egyetemek. A feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelő listára, a (QS) rangsorára Magyarországról összesen 11 egyetem került fel, ezek közül 6 az első százban szerepel.