szerző:
Eduline

Mikortól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis TB-t fizetnetek, ha tavasszal érettségiztetek vagy diplomáztatok, nem tanultok tovább, és még állást sem találtatok? Kik spórolhatják meg ezt a költséget, és pontosan mennyi is ez az összeg?

©

Kiknek kell fizeni?

TB-járulékot azoknak kell fizetnie, akiknek megszűnt a tanulói vagy hallgatói jogviszonya, és még munkát sem találtak. Ez azt jelenti, hogy ha nyáron érettségiztetek vagy diplomáztatok, akkor már december közepétől megszűnhet a TB-tek. Fontos, hogy a "majdnemdiplomások", tehát az államvizsgázott, de a nyelvvizsga miatt még diplomát nem szerzett volt hallgatóknak is fizetniük kell.

Mikortól kell fizetni?

A diákigazolványotok érvényességi idejét követő 46. naptól már él a fizetési kötelezettség.

Mekkora az összeg?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2017. január 1-jétől 7.110,- Ft (237,- Ft/nap), amelyet a bejelentkezés időpontjától havonta kell fizetni.

Kinek nem kell fizetnie?

Természetesen nem kell fizetnetek, ha újabb tanulói vagy hallgatói jogviszonyt létesítettetek, vagy ha munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati vagy más szolgálati jogviszonyban álltok. Mentesülnek a fizetési kötelezettség alól azok is, akik álláskeresési támogatásra, táppénzre, terhességi-gyermekágyi segélyre, gyermekgondozási díjra vagy segélyre, gyermeknevelési támogatásra, ápolási díjra jogosultak.

Jön a mindennapos éneklés az iskolákban, de énekórából nem lesz heti öt

Nem lesz minden nap énekóra - mondta a mindennapos éneklésről szervezett konferenciát hétfőn Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az eseményen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: a mindennapos éneklés nem jelent mindennapi kötelező énekórát. "Nem plusz terhekről beszélünk, hanem plusz lehetőségekről" - mondta.