szerző:
Eduline

Jön a hétvége, elméletileg hűvösebb lesz az idő is, így ajánlunk pár filmet, amit érdemes megnéznetek - rólatok szól, nektek.

©
Egy csodálatos elme
IMDb: 8,2

John Forbes Nash (Russel Crowe) 1947-ben érkezik a Princetonra, hogy matematikát tanuljon. A különc fiút nem érdeklik a társasági események, egészen addig, amíg egy bárban meg nem figyeli, hogyan versengnek a fiúk egy lány kegyeiért: ekkor megfogalmazódik benne az, amit egész életében keresett, és megírja úttörő dolgozatát a játékelméletről. A négy Oscar-díjjal jutalmazott film gazdasági szakra készülőknek kötelező!

Donnie Darko
IMDb 8,1

A Donnie Darko egyszerre képregény, egyszerre esettanulmány merész vállalkozás az amerikai független filmkészítésben. Csodákkal teli, hangulatos darab, amely az X-akták mágikus realizmusával mesél a nyolcvanas évekbeli kertvárosi tizenévesek szorongásairól. Kelly már a nyitó jelenetben elkezd zsonglőrködni a normalitással: a szappanoperába illő Darko család nekiesik egy rendelt pizzának, rövidesen pedig kiderül, hogy középső gyerekük, Donnie leállt a gyógyszerével, és üzeneteket kap az űrből. Az éjszaka folyamán Donnie-val újra kapcsolatba lépnek, ez menti meg attól a repülőgépmotortól, amely bezuhan a mennyezeten át. A fiú egyre mélyebben sodródik a bűvöletbe: meg van róla győződve, hogy huszonnyolc nap múlva vége a világnak.

Egy különc srác feljegyzései
IMDb 8,1

A Stephen Chbosky hatalmas sikerű regénye nyomán készült Egy különc srác feljegyzései főszereplője az elsős gimnazista Charlie (Logan Lerman), aki mindig a partvonalról szemléli az eseményeket - egészen addig, amíg szárnya alá nem veszi két belevaló felsőbbéves. A szép és szabad szellemű Sam (Emma Watson) és vakmerő mostohabátyja, Patrick (Ezra Miller) révén Charlie új barátokat szerez, megismeri az első szerelmet, az ébredező szexualitást, féktelen bulikra és a Rocky Horror Picture Show éjféli vetítéseire jár, és közben a tökéletes dalt is keresi.

Átlagemberek
IMDb 7,9

Coni nehezen épül fel öngyilkossági kísérlete után. Anyja nem tud neki megbocsátani, apjával alig beszélget. Egyedül dr. Berger az, akit bizalmába fogad és rendszeresen meglátogat. Ám mindig tele van feszültséggel. Nem tudja feldolgozni bátyja halálát. Magát okolja a hajóbalesetért, s hogy ő maradt életben. Jeanniet az énekkarban ismeri meg. Ő érte képes újra talpra állni és másképpen értékelni a világot és saját magát. Ez azonban azzal jár, hogy keményen meg kell mondania véleményét az anyjának.

Control
IMDb 7,8

A film a '70-es évek végén befutott posztpunk zenekar, a Joy Division énekesének és dalszövegírójának tragikusan rövid életét dolgozza fel. Ian Curtis mindössze 23 éves volt, amikor öngyilkosságot követett el. Curtis depresszióra való hajlama már kamaszkorában elzárta a családjától és a világtól. A naphosszat az ágyán fekvő, zenét hallgató, cigiző tinédzser versekben próbálta kifejezni gyötrő életérzését. Egy hirtelen jött szerelem felszabadítóan hatott rá, és szinte még gyerekként összeházasodott Debbie Curtis-szel. A Warsaw nevű zenekart, amelyben énekelt, időközben átkeresztelték Joy Division-re, és egyre sikeresebbek lettek. A fiatal párnak gyereke született, de kapcsolatukat már ez sem tudta megmenteni. Curtis egyre többet volt távol, és beleszeretett egy másik nőbe. Egészségi állapota romlani kezdett, epilepsziás rohamaira nem kapott megfelelő kezelést. A zenész képtelen volt feldolgozni a hírnév és a magánélet nehézségeit.