szerző:
eduline/mti

A magasan képzett és hosszú idő óta közszférában dolgozó munkavállalók bérét lassan beéri a kevésbé tanultak fizetése, a szakszervezetek mozgolódnak.

©

Mind az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, valamint a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete üdvözli, hogy sikerült megállapodni a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről. Azonban mindhárom szervezet aggódik a felsőoktatásban kialakuló bérfeszültség miatt, ugyanis a 161 ezer forintra emelt garantált bérminimum a közalkalmazotti bértáblának kétharmadát lefedi, ami így ugrásszerűen növeli a már korábbi években kialakult bérfeszültséget - írja az FDSZ közleménye.

Nem csak a felsőoktatásban dolgozók mozgolódnak. Az emelés miatt egy érettségizett fizetése alig marad el egy pályakezdő tanár alapfizetésétől, ami 182 ezer forint - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Szavai szerint ez nem a tanárok anyagi megbecsüléséről árulkodik, melynek kiváltó oka, hogy a megállapodások ellenére 2014-ben a tanári fizetéseket elválasztották a minimálbér változásától. Ezért hiába emelkedik fokozatosan a tanárok bére, a bérfeszültség szempontjából ez kevés változást jelent.

Hasonló érvekre alapozza követeléseit az emelést illetően az FDSZ is, miszerint a felsőoktatásban az oktatást/kutatást támogató munkakörben dolgozó közalkalmazottak munkatapasztalata és megszerzett szakirányú tudása jelentős értéket képvisel, elismerésének és ösztönzésének a bérezésben is tükröződnie kell.

A PSZ felszólítja a kormányt, hogy ne spóroljon

Az államtitkárral ellentétben a Pedagógusok Szakszervezete nem érzi, hogy vonzóbbá vált volna a tanári pálya. Galló Istvánné sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy hiába emelkedik a minimálbér, a tanárok fizetése már ettől független. A szakszervezeti vezető elmondta, míg a garantált bérminimum bruttó 161 ezer forint lesz jövőre, egy kezdő tanár bére bruttó 181 ezer, tehát alig valamivel több.