szerző:
Eduline

Milyen az élet bölcsészként Miskolcon? Leskovics Tamás, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar-történelem tanári szakos harmadéves hallgatója mesélt az Eduline-nak.

Milyen volt az első éved?

Tartottam egy kicsit az első évtől, mert nem tudtam, mire számítsak. Az első vizsgaidőszakot több-kevesebb sikerrel, de túléltem. Nem állítanám, hogy egyszerű volt, mert egy-két tárggyal meg kellett küzdenem. A legemlékezetesebb pillanatom az ókor vizsgám volt, nagyon féltem tőle, azt hittem, nem fog sikerülni, de végül átcsúsztam rajta.

Leskovics Tamás

Milyen elvárásokkal érkeztél az egyetemre, ebből mi az, amit megkaptál? Mi az, amin esetleg változtatnál?

A magyar és a történelem egyaránt érdekelt, ezért választottam ezt a szakot. Az érdeklődésem a magyaron belül inkább az irodalom felé orientálódott már egészen kiskorom óta, a történelmen belül pedig inkább az újkor iránt érdeklődöm. Nagyon vártam az egyetemen olyan irodalommal foglalkozó tárgyat, ami igazán megfog, és most az ötödik félévemben éreztem, hogy megtaláltam. (A tárgy a Világirodalom IV. névre hallgatott.) A tanár nagyon érdekesen tartotta az órát, és a kiselőadások témái is nagyon érdekesek voltak ezen a kurzuson. A nyelvészeti tárgyaknál pedig pozitív csalódás ért, mert mindig irodalomból voltam erősebb, de az itteni órákon megszerettem a nyelvészetet is.

Campusportré
Cikksorozatunkban utánajárunk, hol lazítanak, buliznak, pihennek, kirándulnak a különböző egyetemek és főiskolák hallgatói. Mit szeretnek az alma materben, és min változtatnának? Hol szoktak ebédelni, sportolni, barátokkal találkozni? Hetente egyszer mikrofonvégre kapunk egy-egy hallgatót.

Igénybe vesze az egyetemi sportolási lehetőségeket?

Az egyetemen kötelező teljesíteni két félév testnevelést a diploma megszerzéséig. Én ezt az első 2 félévemben teljesítettem úszással. A Kemény Dénes uszodába volt lehetőségem járni.

Melyik a kedvenc helyed a campuson?

A kedvenc helyem a C/2 épület az a része, ami be van rendezve babzsákokkal és kényelmes székkel. Itt sokat szoktunk beszélgetni a csoporttársaimmal. 

©

Hol szoktál ebédelni? Milyen jó helyek vannak az egyetem környékén?

Az egyetem területén 4 nagyobb büfé van: az egyik a Jogászbüfé, ami a főépületben helyezkedik el. Ez a kisebb vendéglátó egység, viszont központi helyen van, ezért általában sok hallgató látogatja. A Rácsos büfének keresztelt helyen több szendvics, pizza, hamburger található. Van egy Gasztroműhelynek elnevezett „menza”, ahol az előbbieknél választékosabb a kínálat, viszont drágább is. Az egyetemen töltött évem alatt azonban itt sem nagyon találtam még fogamra valót. A negyedik hely az Unicafé. Ezen a helyen a kávékban még sosem csalódtam, és különleges teakínálattal rendelkeznek. Nem olyan rég újult meg az étlapjuk, egyre több finom ételt kínálnak a hallgatóknak. Az étlapon feltüntetett árak nagyon barátságosak. Például egy nagy hamburger sült burgonyával és amerikai káposztasalátával 1000 és 1500 forint között mozog a típustól függően.

Általában ha nagyobb szünetünk van az órák között, a csoporttársaimmal a belvárosban lévő A leves névre hallgató hangulatos helyre szoktunk járni. Itt különleges leveseket készítenek, a napi kínálat is mindig változik, nem utolsósorban pedig elérhető áron kaphatóak az ételek. Itt arra törekednek, hogy mindig újítsák a leves kínálatát. Ezen a helyen leveseken kívül találhatóak szendvicsek is, amik fantázianevekkel vannak ellátva. Például az egyik csípős szendvicsnek a Red Hot Chili nevet adták. Kaphatóak főételek is, amelyek napi meglepetésként vannak feltüntetve az étlapon.

Hova jártok bulizni?

Kocsmázni általában a belvárosban szoktunk: a Szomjasszerdába vagy a Helynekembe szoktunk járni.

Kirándulás, kikapcsolódás? Mit ajánlasz Miskolcon?

Amikor csak tehetem, kimegyek a természetbe sétálni, kirándulni, túrázni. Lillafüred 15 percre van tőlem, ezért általában ott és a környékén szoktunk kirándulni a barátaimmal. Moziba általában a Művészetek házába szoktunk járni, mert itt lehetőség van akár művészfilmeket is megtekinteni. A mozi különlegessége, hogy a Cinefestet itt rendezik minden ősszel. Nagyon sok híres filmnek itt vetítik a premierjét, a fesztivál másik jellegzetessége, hogy ingyenes, bárki látogathatja.

Mivel az egyetem campusa a Kálvin tér mellett található, rengeteg lehetőség van

Miért érdemes a Károlit választani? Hol lehet egy jót ebédelni az egyetem környékén? Kantner Dániel, a Károli Gáspár Református Egyetem harmadéves szociológus hallgatója mesélt az Eduline-nak egyetemi tapasztalatairól. Hogyan érzed magad a Károlin? Mi az, amit kiemelnél az egyetemi éveidből? Ami nagyon tetszik és általános az egyetemen, az az, hogy a hangulat eléggé családias.