szerző:
Eduline

Egy átlagos HR-esnek körülbelül 15 másodperce van arra, hogy átfussa az önéletrajzotokat, ezért megmutatjuk, hogyan tudtok ennyi idő alatt is jó benyomást kelteni, és elérni, hogy felfigyeljenek rátok.

A hossz

Egy önéletrajz eleve nem lehet hosszabb két oldalnál, és már azzal is sokat növeltek az esélyeiteken, ha nem kell a HR-esnek lapozni benne. Pályakezdőként pláne nincs miért két oldalban felsorolnotok a tapasztalataitokat, a több évtizedes tapasztalattal rendelkezőknek pedig épp azért kell rövidre fogniuk, mert az elavult, évekkel ezelőtti információkra már általában senki nem kíváncsi. Végzetes hiba, ha az önéletrajzotok csak pár sorral lóg át a túloldalra: slendriánságot sejtet, pedig pár perc plusz ráfordítással könnyen átalakítható.

Tipp: Az önéletrajzotokat mentsétek le pdf-formátumban, így biztosak lehettek benne, hogy nem "csúszik szét" egy másik gépen sem.

A hangsúlyok

Alapszabály, hogy az önéletrajzotokban az elérhetőségeitek után a legfrissebb információk kerüljenek előre, tehát először a szakmai tapasztalat, majd a felsőfokú tanulmányok, a középiskolai tanulmányok. A nyelvismeretet, jogosítványt, egyéb ismereteket úgy kell beillesztenetek, hogy a HR-esnek első ránézésre egyértelmű legyen, mi az erősségetek, miben lennétek a cég hasznára. Próbáljátok 3-4 pontban összefoglalni magatoknak, miért kéne titeket alkalmazni, és ezeket hangsúlyozzátok már az önéletrajzotokkal is.

Tipp: Ha van szakmai tapasztalatotok (ami lehet akár gyakornoki program vagy a diplomamunkátok), soroljátok fel mellette, hogy milyen készségeket igényelt, mi volt a felelősségkörötök, mit értetek el. Eddig még csak árufeltöltő diákmunkátok volt? Írjátok mellé zárójelben, hogy jó a munkabírásotok és a monotonitástűrő képességetek.

©

A dizájn

A varázsszó az áttekinthetőség. Játszhattok a betűtípusokkal, de kerüljétek a komolytalanságot - válasszátok a jól bevált Times New Romant vagy Arialt, esetleg tegyétek egyedivé olyan biztonságos betűtípusokkal, mint a Garamond, a Georgia vagy a Calibri.

Tipp: A betűtípusokkal egy kis karaktert is adhattok az önéletrajzotoknak, így könnyebb lesz megjegyezni. Ízléses megoldás kiemelni a neveteket vagy a közcímeket egy feltűnőbb betűtípussal, de figyeljetek arra, soha ne emeljetek ki túl sokat, mert kusza lesz az eredmény.

A fénykép

A legtöbb álláshirdetésben fényképes önéletrajzot kérnek, sőt, ahol nem kötik ki, ott is azt várják, így minden esetben érdemes egy fotót is csatolnotok a CV-tekhez. Érdemes megkérnetek egy jól fotózó ismerősötöket, hogy készítsen rólatok egy portrét (akár egy jobb mobillal, például a szabadban, ahol jók a fényviszonyok, de nem zsúfolt a háttér), biztosan jobb eredményt kaptok, mint amit egy automatás igazolványkép nyújtani tud.

Tipp: A fénykép elhelyezésével is egyedibbé tehetitek a CV-tek megjelenését, de arra itt is figyeljetek, hogy ne essetek túlzásba. Ha például középre rendezitek, látszódjon, hogy okkal tettétek, legyen egység a kép és a szöveg között.

A relevancia

Időigényesnek tűnik, de megéri rászánni egy kis időt és energiát arra, hogy a megpályázott állásra szabjátok a CV-teket. Emeljétek ki azokat a tulajdonságokat és tapasztalatokat, amelyeket az adott pozícióban leginkább relevánsak, és ne részletezzétek, ami egyáltalán nem kapcsolódik hozzá.

Tipp: Legyen annyi önéletrajzotok talonban, amennyi terület iránt érdeklődtök. A szakmátokban helyezkednétek el? Legyen egy önéletrajzotok, amiben a diplomamunkátokat vagy az egyetemi plusz elfoglaltságaitokat is bemutatjátok. A nyelvtudásotokkal szeretnétek elhelyezkedni? Ne maradjon ki, ha indultatok valamilyen versenyen, vagy egy hónapig az adott nyelvterületen, rokonoknál laktatok.

+1. Az ellenőrzés

Mindenképpen kérdezzetek meg egy vagy akár több kívülállót arról, mit gondol az önéletrajzotokról, és lehetőleg kérjétek meg arra is, hogy ellenőrizze a helyesírást, és azt, hogy nem gépeltetek el semmit.

Még több segítség álláskeresőknek

"Mit mondana a cég temetésén?" - A legfurcsább kérdések állásinterjúkon

Nem találtok állást? Öt tipp, amivel növelhetitek az esélyeiteket

Végzetes hibák az önéletrajzban - ezért nem fognak visszahívni

Ezért érdemes legalább két nyelvet megtanulni

Így készülhettek fel az állásbörzére: hat tipp pályakezdőknek

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!