szerző:
Eduline

Hány kreditet kell szereznetek, ha továbbra is állami ösztöndíjasként szeretnétek tanulni? Már az első félév után átsorolhatnak? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Most kezdtem az egyetemet állami ösztöndíjjal, de úgy néz ki, hogy nagyon kevés kurzust tudok majd elvégezni. Átsorolhatnak önköltséges képzésre?

Ha még csak egy szemesztert végeztetek el az adott szakon, vagy ha betegség, baleset vagy szülés miatt nem tudtatok bejárni az órákra, nem sorolhatnak át.

A második félévben azonban már vigyáznotok kell: július elején a felsőoktatási törvény egy sor módosítását fogadták el, köztük azt, hogy az állami (rész)ösztöndíjas hallgatóknak két félév átlagában már nem 15, hanem 18 kreditet gyűjteniük ahhoz, hogy ne veszítsék el automatikusan az állami ösztöndíjas helyüket (ami mindig csak egy tanévre szól!), vagyis ne sorolják át őket önköltséges képzésre. Emellett el kell majd érnetek a tanulmányi és vizsgaszabályzatban meghatározott minimális tanulmányi átlagot is.

Azoknak, akik az előző tanévben nem szereztek legalább 36 kreditet, még nem kell aggódniuk. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint, bár a szabály 2015. szeptember 1-jén lép hatályba, az új feltételeket csak a 2016. augusztus 31. utáni átsorolások esetében kell alkalmazni. Ez az utolsó tanév, amikor még nincs kompetenciamérés.

Minden infó elsőéveseknek

Egyetemi kisokos gólyáknak: első rész, második rész.

Ilyen nyilatkozatot kell aláírniuk az állami ösztöndíjasoknak.

A 2015/2016-os tanév legfontosabb dátumai.

Ilyen ösztöndíjakra pályázhattok gólyaként.

Nem olcsó mulatság az egyetemi évkezdés.

Mennyibe kerülnek a kollégiumok?

Ennyiért bérelhettek lakást az egyetemvárosokban.

A legfontosabb kérdések és válaszok a diákhitelről.

Hét hiba, amelyet minden elsőéves elkövet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!