szerző:
Eduline

Szolidaritásunk kifejezésén túl, dolgozunk is a helyzet megnyugtató rendezésén - írta a CEU-t ellehetetlenítő törvénytervezetről vasárnapi nyilatkozatában a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK).

©

"Ezúton is szeretnénk megerősíteni, hogy a Közép-európai Egyetemen színvonalas, magas szintű munkát végeznek, melyet elismerünk és folytatását a jövőben is fontosnak tartjuk hazánkban; ennek megfelelően végezzük munkánkat és készülünk az esedékes tárgyalásokra, kiemelendő a Magyar Rektori Konferenciával holnap délután történő egyeztetést" - írják.

Ezrek tüntetnek Budapesten a CEU mellett

Több ezren tüntetnek Budapesten a CEU mellett: a menet a Budapesti Corvinus Egyetemtől indult, a demonstrálók az ELTE és a CEU épületének érintésével a Kossuth térre tartanak. Cikkünk folyamatosan frissül. A tüntetés szlogenje a Most a CEU, de ki a következő?, az eseményt a Oktatási Szabadságot Facebook-csoport szervezi, a demonstrálók a Fővárm térről indultak fél hatkor, a tömeg a kiskörúton haladt végig, ahol a rendőrség teljesen leállította a forgalmat.

A HÖOK közleménye hozzáteszi: tallkoztak a jogszabály-módosítás által legérintettebb hallgatói képviselőkkel, a Közép-európai Egyetem hallgatói önkormányzatával), "kéréseiket és az elhangzottakat figyelembe véve jelenleg is ülésezünk és foglalkozunk a jogszabályi előterjesztés egészével".

"Szolidaritásunk kifejezésén túl, dolgozunk is a helyzet megnyugtató rendezésén" - zárul a közlemény.

Új irány?

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke az MTI-nek pénteken még azt mondta: úgy látják, azt érdemes megvizsgálni, hogy azokban az országokban, ahol az állam szerepvállalása csekély, és a piac határozza meg döntően a felsőoktatás működését, milyen lépéseket kell tenni, hogy államközi egyezmények révén megfelelő szerepet kapjanak a felsőoktatási igények, de egyúttal a piaci igények is megjelenjenek.

Fő célként azt jelölte meg, hogy megtalálják azt a szabályozást, ami egyenlő feltételeket teremt, és az értékes külföldi piaci szereplők számára is megnyugtató. Gulyás Tibor jelezte: kapcsolatban állnak a CEU hallgatói képviseletével, de hivatalos megkeresés nem érkezett hozzájuk.