szerző:
Eduline

Legutóbb két éve volt terítéken, most ismét előkerült a Budapesti Corvinus Egyetem feldarabolásának ötlete. Emellett Orbán Viktor egy budapesti szuperegyetemet is létrehozna az ELTE, a BME és a Semmelweis összegyúrásával.

2011-ben élőlánccal tiltakoztak a diákok a Corvinus feldarabolása ellen.
©

Az e heti Figyelő értesülései szerint a Corvinus társadalomtudományi karát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez, a kertészeti, az élelmiszertudományi és a tájépítészeti karokat pedig a Szent István Egyetemhez csatolnák - írja a hvg.hu. Így csak a gazdaságtudományi és a közgazdaságtudományi kar maradna, ami a Corvinus egyetemi státuszának elvesztését jelenti, hiszen ehhez legalább három önálló karra lenne szükség. A Figyelő szerint az is felmerült, hogy a Corvinus ellenpontjaként két elit közgazdászképző jönne létre, egy Kecskeméten és egy magánfinanszírozású Budapesten.

Bár a tervekről már a gazdasági, a külügyi és az emberi erőforrás tárcánál is hallottak, Rostoványi Zsolt rektor azt nyilatkozta, hogy még nem kapott hivatalos megkeresést a feldarabolás kapcsán, így addig nem is foglalkozik az üggyel.

A lap arról is ír, hogy Orbán Viktor szeretné, ha egy magyarországi egyetem is bekerülne a világ 200 legjobb felsőoktatási intézménye közé, ezt azonban jelenlegi formájukban egyik egyetem sem tudja elérni. Konkrét elképzelés még nincs, a források szerint viszont felmerült, hogy a University of London mintájára gyúrnák egybe az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Semmelweis Egyetemet és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet. Az is elképzelhető, hogy szakterületi integrációt alkalmaznának, külön orvosi, műszaki, bölcsész- és társadalomtudományi, közgazdasági, illetve agrár képzőhelyek létrehozásával. A legjobb egyetemek rangsora: az ELTE, a BME, a Semmelweis és a szegedi egyetem az élen.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!