szerző:
Eduline

Az egyetemek, főiskolák döntik el, milyen szakokat szüntetnek meg - mondta Klinghammer István a Kaposvári Egyetem...

©

Az egyetemek, főiskolák döntik el, milyen szakokat szüntetnek meg - mondta Klinghammer István a Kaposvári Egyetem pénteki diplomaosztó ünnepségén. A sonline.hu beszámolója szerint a felsőoktatásért felelős államtitkár hozzátette: minden rektor és minden szenátus pontosan tudja, mely szakjai életképesek. Természetesen azok a képzések, amelyekre van elég jelentkező, illetve ahol az oktatói kar is megfelelő, minőségi oktatást tud biztosítani, maradnak.

Klinghammer elmondta: az autonómia jegyében azonban elvárja, hogy szüntessék be vagy szüneteltessék azokat a szakokat, amelyekre nincs megfelelő számú jelentkező. Ez egy közös munka lesz, aminek a zöme az egyetemeken, főiskolákon zajlik - tette hozzá.

Ahogy korábban megírtuk, egy, a Felsőoktatási Kerekasztal által tárgyalt szakértői anyag a felsőoktatási intézményeket nemzeti tudományegyetemek, szakfőiskolák, helyi és kistérségi főiskolák, és szakegyetemek kategóriákba sorolja. Ha bevezetik a rendszert, képzések szűnhetnek meg az egyetemeken. A Miskolci Egyetem szakegyetemmé válna: erről itt olvashattok.

A hallgatói ösztöndíjakra fordított pénz kifizetésével kapcsolatban Klinghammer azt mondta: még júliusban megkapják az egyetemek. A kutató, illetve kiváló egyetemi címek után járó juttatásokról szólva az államtitkár hangsúlyozta: már aláírta a kiutalásokat, a kifizetések úton vannak. A PPP beruházások kiváltására elkülönített összegről (ez utóbbi érzékenyen érinti a Kaposvári Egyetemet is, hiszen ilyen konstrukcióban épült a kollégium) az államtitkár úgy nyilatkozott: ez esetben egy barátibb kiegyezésre kellene törekedni a finanszírozóval, ám a kiváltás még egy hosszabb folyamat lesz.

Az értelmiségi pálya, az a társadalom, az a nemzet, az a család, amelyik hozzájuttatta Önöket a diplomához, többek közt hűséget vár el. Hűséget a nemzethez, az anyanyelvükhöz, és ahhoz a tudományhoz, amit tanultak - mondta az államtitkár a végzős hallgatóknak.