szerző:
Eduline

Idén érettségiztek vagy diplomáztok, és külföldi továbbtanulásban gondolkodtok? Cikksorozatunkban megnézzük, milyen az egyes országok felsőoktatási rendszere és hogyan jelentkezhettek. Ötödik rész: Skócia.

Az Edinburgh-i Egyetem
©

Skóciában az első alapképzésetek elvégzéséért nem kell fizetnetek, a mesterképzéseken viszont már van tandíj: a pontos összeget az adott felsőoktatási intézmény honlapján nézhetitek meg. Egyetemi támogatásokra és más, országos vagy nemzetközi ösztöndíjprogramokra is pályázhattok: ezekről itt olvashattok.

Skóciában 19 egyetem működik: itt, a bal oldalon lévő legördülő menüből választva olvashattok róluk. Az alapképzések, vagyis ''undergraduate courses'' (amelyek közül viszont sokat MA-nak vagy MSc-nek hívnak) általában négy évesek, de válaszhatjátok a részidős vagy rugalmas időbeosztású formát is, ekkor természetesen tovább tart a képzés. A szakokat itt böngészhetitek, még több infót pedig a Study In Scotland oldalon találtok.

Ezek Skócia legjobb egyetemei
Quacquarelli Symonds 2014/2015-ös világrangsorának top 500-as listájára hét skót intézmény került fel. A University of Edinburgh végzett a legelőkelőbb, 17. helyen, a University of Glasgow pedig az 55. lett. A University of St Andrews a 88., a University of Aberdeen pedig a 137. lett. A University of Dundee a 230., a University of Strathclyde pedig a 246. helyet szerezte meg. Az edinburgh-i Heriot-Watt University a 352. helyen végzett.

Bár az oktatás ingyen van, a megélhetésre egy kisebb vagyont kell költeni: havonta körülbelül 900 fontra (370 ezer forintra) lesz szükségetek.

Hogyan felvételizhettek?

A legtöbb szeptemberben kezdődő kurzusra január 15-ig lehet felvételizni, sok helyen ugyanakkor ezután is, június 30-ig fogadják még a külföldi diákok jelentkezését - kérdezzetek utána az adott intézménynél. Nagy-Britanniában is van pótfelvételi (''Clearing''), amely során a fennmaradó helyeket töltik fel: erre szeptember 20-ig jelentkezhettek.

A felvételihez az angol nyelvtudásotok igazolására - a TOEFL- és az IELTS-vizsgákat, illetve a Cambridge nyelvvizsgáit is elfogadják -, motivációs levélre és egy ajánlásra is szükségetek lesz. Egyes szakokon követelmény lehet az emelt szintű érettségi is bizonyos tárgyakból.

Továbbtanulás külföldön

Németország

Ausztria

Dánia

Svédország

Ha alapképzésre jelentkeztek, ezt egy központi rendszeren, a Universities and Colleges Admission Centre (UCAS) honlapján keresztül tehetitek meg. Öt helyet jelölhettek meg. A Royal Conservatoire of Scotland művészeti képzéseire itt jelentkezhettek.

Ha mesterképzésre (''postgraduate courses'') szeretnétek felvételizni, az adott intézménynél tudtok jelentkezni, illetve a University of Dundee esetében a UKPASS oldalon keresztül. Maximum tíz helyre felvételizhettek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!