szerző:
Eduline

Egy kicsivel többen dolgoznak a magánszférában, a többség pedig magyar tulajdonú cégeknél talál munkát. A munkanélküliek száma nagyon alacsony a körükben.

©

Nemrég írtunk arról, hogy egy friss felmérés szerint mennyit keresnek a frissen végzett diplomások. Most szintén a Frissdiplomások 2015 zárótanulmány alapján annak jártunk utána, hogy milyen területeken helyezkednek el a végzettek.

A munkáltató ágazatának besorolásakor a válaszadók a legnagyobb arányban (16,4 százalék) az oktatást jelölték meg. Tíz százalék körüli arányban vannak az egészségügy és szociális ellátás, a közigazgatás és az információs-kommunikációs ágazatokban működő foglalkoztatók.

 

Az oktatásban és egészségügyben elhelyezkedők főleg a közszférában találnak állást, a magánszférában főleg az informatikai, a műszaki és a közgazdasági képzési területek végzettjei találnak pozíciót. Külföldi tulajdonban lévő magáncégek szintén ezeken a területeken papírral rendelkezőket keresik, jogi, pedagógiai és közigazgatási diplomával pedig a legkisebb annak az esélye, hogy valaki külföldi vállalatnál találjon munkát.

Frissdiplomások 2015
A magyarországi Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) keretein belül 2015 tavaszán 34 felsőoktatási intézmény gyűjtött adatokat végzettjeiről és hallgatóiról. Az online kérdőíveket több mint húszezren töltötték ki. Az adatfelvételek köre az egy, három és öt éve abszolutóriumot szerzettek körére terjedt ki.

A frissen végzettek 65 százaléka magyar tulajdonú cégnél helyezkedik el, és csak 27 százalék kap munkát külföldi tulajdonú vállalatnál. A közszféra-magánszféra viszonylatában utóbbi szívja fel a frissen végzettek 54 százalékát.

Bár vannak munkanélküliek a frissen végzettek körében, arányuk azonban mindössze 4 százalék. Csak hogy tudjuk hova tenni ezt a számot: a 25-54 évesek - a legjobb munkavállalási körúak - körében az országos munkanélküliségi ráta 6,1 százalékos, a 15-24 éves korosztálynál ez a szám 17,8 százalék. (Az adatok 2015-ösek, ekkor vették fel a most publikált adatokat is.)