szerző:
Eduline

Három évre szól a felvételin megszerzett állami ösztöndíj, vagy bármelyik tanévben el lehet veszíteni az állami támogatást? Hogyan sorolják át az egyetemek, főiskolák a diákokat ösztöndíjasról önköltséges képzésre? Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

©

Az állami ösztöndíjas hely megszerzése még nem jelenti automatikusan azt, hogy a teljes képzést ingyen végezhetitek el. Az ösztöndíj egy évre szól: automatikusan önköltséges hallgatóvá váltok akkor, ha az utolsó két aktív félévetekben nem szereztétek meg a tantervben ajánlott kreditek legalább felét (ez általában harminc kreditet jelent). Ha még csak egy aktív félévet töltöttetek a szakon, nem sorolhatnak át, és akkor sem, ha betegség, baleset vagy szülés miatt nem tudtatok bejárni az órákra.

Az így, illetve a hallgatói jogviszony megszüntetése miatt megüresedett helyekre a legjobb eredménnyel rendelkező önköltséges hallgatók kerülnek be, szintén automatikusan. Az átsorolásról az intézmények legalább harminc nappal a következő képzési időszak kezdete előtt tájékoztatják az érintett hallgatókat. Az állami ösztöndíjas képzésre átsorolt hallgatóknak azonban alá kell írniuk a hallgatói szerződést - erről itt találjátok a legfontosabb tudnivalókat.