szerző:
Eduline

Beszámoltunk arról, hogy milyen szakok szűnnek meg 2016-ra. Megnéztük, milyen lesz a középszintű szóbeli érettségi, és milyen ponthatárokra számíthattok a legnépszerűbb képzéseken. Bemutattuk a legmenőbb nyári táborokat, tippeket adtunk az olcsó nyaraláshoz, és összefoglaltuk a nyári diákmunkával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A hét hírei és cikkei.

A legfontosabb fejlemény a héten: több tucat szaknak járt le az ideje
©

Több tucat szak szűnik meg 2016-ra

Megjelent a a 2016/2017-es tanévre érvényes jegyzék a felsőoktatásban szerezhető képesítésekről, több alap-, mester- és osztatlan szak szűnik meg, és átalakul a felsőoktatási szakképzések rendszere is. A megszűnő és új alapképzésekről itt, a kivezetésre kerülő mester- és osztatlan szakokról itt, a felsőoktatási szakképzések új rendszeréről pedig itt olvashattok.

Ilyen lesz a középszintű szóbeli érettségi

Hány pontot lehet szerezni? Hogyan kaphattok ötöst, és mivel lehet elrontani a feleletet? Milyen legális puskákat használhattok? A legfontosabb tudnivalókat a középszintű szóbeli érettségiről itt találjátok.

Így hozzák helyzetbe a közszolgálati egyetemet

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) olyan szakokat is indíthat majd, amelyeket a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) korábban nem engedélyezett. A részleteket itt olvashatjátok.

Államtudományi képzést is csak az NKE indíthatna: a Dékáni Kollégium szerint ez elfogadhatatlan.

Milyenek lesznek a ponthatárok a felvételin?

Egy adott szak ponthatárát csak megtippelni lehet,  a tavalyi, illetve az első helyes jelentkezők száma, illetve a 2014-es bekerülési limit alapján. A legnépszerűbb szakokon várható ponthatárokról itt találjátok a részleteket.  

Itt pedig arról olvashattok, hogy milyen feltételekkel kaphattok állami ösztöndíjat.

80 iskolában szűnik meg a gimnáziumi képzés

Ezekben a jelenleg vegyes intézményekben később csak szakképzés folyik majd, a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alatt, a gimnáziumi képzés teljesen megszűnik. 31 iskola olyan térségben van, ahol nincs másik gimi.

Itt a nyár

Június 15-én véget ér a 2014/2015-ös tanév, és kezdődik a nyári szünet. A napközis vagy ottalvós, nyelvi, képzőművészeti és médiatáborok árairól itt olvashattok, a legjobb szabadstrandokat pedig itt találjátok.

A legmenőbb programozói táborokról itt olvashattok. A Studium Generale ingyenes érettségi-előkészítő nyári táborára június 14., éjfélig jelentkezhettek.

Itt találjátok cikkünket az olcsó utazási és szálláskeresési módokról.

Arról, hogy hogyan vállalhattok munkát a nyári szünet alatt, itt olvashattok. Arról, hogy mennyit kereshettek a diákmunkával, itt találtok információt.

A hallgatók harmada kivándorolna

Minden harmadik egyetemista és főiskolás azt tervezi, hogy hosszabb időre külföldre költözik, de még többen szeretnének pár hétig vagy hónapig egy másik országban dolgozni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!