szerző:
Eduline

A fejlődő országok egyetemei között fért csak be két egyetemünk a legjobb százba, a többiek a legjobb 250-en belül vannak.

©

Nem túl kellemes érzés, de el kell fogadni, hogy hazánk bár jóval előrébb jár, mint a világ számos országa, azonban gazdasági fejlettségi szintje alapján továbbra is a fejlődő országok közé sorolják. A Times által készített felsőoktatási rangsor ezúttal külön foglalkozott a fejlődő országokkal.

A toplistát a Pekingi Egyetem vezeti, melyet a szintén kínai Tsinghua Egyetem követ. A dobogó harmadik fokára moszkvai Lomonosov Egyetem került. A legjobb tízbe fért be két dél-afrikai, és további négy kínai intézmény, valamint egy tajvani. Az egyetemek rangsorolásánál számított a kutatási tevékenység, a publikációk száma és idézettsége, a nemzetközi hallgatók vagy a nő-férfi arány kiegyensúlyozottsága is.

A Magyarországon működő egyetemek közül a Közép-európai Egyetem került a legjobb helyre, a klasszikusan magyar egyetemek közül pedig a Semmelweis Egyetem:

  • 16. Közép-európai Egyetem
  • 65. Semmelweis Egyetem
  • 122. Pécsi Tudományegyetem
  • 123. Eötvös Loránd Tudományegyetem
  • 129. Szegedi Tudományegyetem
  • 154. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • 201-250. Debreceni Egyetem

A rangsorban nagyobb súlyozása volt a nemzetközi hallgatók arányának, valamint a nemzetközi idézésnek, ismertségnek.

Ezek a legjobb egyetemek és főiskolák: megjelent a HVG 2017-es rangsora

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészettudományi és természettudományi kara, valamint a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara vezeti a HVG friss felsőoktatási rangsorát. Megjelent a HVG rangsor - Diploma 2017. Visszavette elsőségét a HVG felsőoktatási rangsorában az Eötvös Loránd Tudományegyetem.