szerző:
Eduline

Bár túl sok pozitív hírről nem számolhattunk be nektek 2015-ből, de azért akadt egy-két jó dolog - a magyar egyetemek az anyagi nehézségek ellenére is tartják magukat a világrangsorokban, magyar kutatókon volt a világ szeme, valamint két magyar könyvtár is bekerült a világ legszebbjei közé.

©
A legszebb könyvtár

A Boredpanda olvasói választották meg a világ legszebb könyvtárait. A fődíjat a prágai Klementinum könyvtár kapta. z a világ egyik legjelentősebb barokk könyvtára, mely 1722-ben nyitott meg és több mint 20 ezer könyv található itt.

De bekerült a világ legszebb könyvtárai közé a Sárospataki Református Kollégium nagykönyvtára is, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem könyvtára is. A teljes listát - képekkel - itt találjátok.

Magyar egyetemek a világ legjobbjai között

A Times Higher Education (THE) 2015-2016-os világrangsorában hat magyar egyetem is bekerült a világ 800 legjobb egyeteme közé. Hosszasan lehetne vitázni azon, hogy ez jó vagy rossz eredmény - mi csak annyit mondunk, hogy aki megnézi, mennyiből gazdálkodnak a világ vezető egyetemei, rögtön értékelni fogja a magyar felsőoktatási intézmények helyezését.

A U.S. News 750-es rangsorát a Harvard vezeti, a második a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a harmadik pedig a Berkeley. A magyar felsőoktatási intézmények közül tavaly még csak az Eötvös Loránd Tudományegyetem került fel a listára, most azonban további négy magyar egyetem is fenn van. Az ELTE a 465., a Debreceni Egyetem az 585., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 722., a Semmelweis Egyetem a 736., a Szegedi Tudományegyetem pedig a 745. helyen áll.

A Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, 2015/2016-os felsőoktatási világrangsorára négy magyar intézmény került fel.

Nobel-díjak várományosai

Októberben adták át a Nobel-díjakat. Sokáig magyarok is esélyesek voltak a kitüntetésre, Krasznahorkai László és Nádas Péter irodalmi Nobelre várt, Krausz Ferencet, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagját, a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatóját pedig fizikai Nobel-díjra tartotta esélyesnek a Thomson Reuters, amely minden évben megpróbálja előre jelezni a Nobel-díjasokat.

Újabb magyar siker

A budapesti Fazekas Gimnáziumban érettségizett Haiman Zoltán, aki ma már a Columbia Egyetemen oktat, és csoportjával bebizonyította, hogy az egyik közeli galaxis közepén két szupermasszív fekete lyuk kering egymás körül. Bővebben itt olvashattok róla.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!