szerző:
Eduline

Szerdán Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter érvénytelenítette a Miskolci Egyetem rektorválasztásának eredményét...

©

Szerdán Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter érvénytelenítette a Miskolci Egyetem rektorválasztásának eredményét, mivel az egyik szenátusi tag nem megfelelő minősítésben adta le a szavazatát - írja az Átlátszó Oktatás blog.

A rektori tisztségre az egyetem három kari vezetője, professzora nyújtotta be pályázatát. A Miskolci Egyetem szenátusa a pályázatok alapján március 6-án Illés Bélának 21, Palotás Árpád Bencének 8, Barkai Lászlónak pedig 7 szavazatot adott. Az új rektorról, aki eredetileg július 1-jén lépett volna hivatalba, a miniszter tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. A Debreceni Egyetemen Balog Zoltán fölülírta a szenátus döntését: erről itt olvashattok.

Minisztériumi források szerint a rektorválasztás és az egyetemi szerződések körül kirobbant botrány is szerepet játszott a döntésben. Intézményi források szerint a végső lökést egy 30 oldalas "jelentés" adta, amelyet egy egyetemi dolgozó állított össze és küldött el a miniszternek.

Ezt követően a rektor zárolta az egy hónappal ezelőtt kirúgott főtitkár irodáját. Az Átlátszó Oktatás úgy tudja, a volt főtitkár eltávolítása sem volt teljesen megalapozatlan, mivel a Miskolci Egyetem Belső Ellenőrzési Osztálya a volt főtitkár több szerződése miatt is büntetőfeljelentés megtételét javasolta az egyetem vezetésének.

Csütörtökön az egyik miskolci dékánhelyettes arról beszélt, hogy most senki sem tudja, mi lesz az egyetem sorsa. Megemlítette, hogy a következő egy évben valószínűleg megbízott rektor fogja irányítani az egyetemet. A boon.hu pénteken a minisztérium sajtóirodájától azt a tájékoztatást kapta, hogy Balog Zoltán az egyetem új rektori pályázat kiírását kezdeményezte, mivel a jelöltek pályázati anyagaiban nem kaptak kellő hangsúlyt a gazdasági és pénzügyi szempontok.